"Страховити щети на организираната престъпност, всичко друго са лъжи"

Бойко Борисов представи лично заловен камион с над 4 тона хашиш

"В Брюксел трябва да се доволни, че техните хора няма да се тровят"

Бойко Борисов представи лично заловен камион с над 4 тона хашиш

Камион, превозващ 4.2 тона хашиш, е бил заловен на ГКПП "Видин" на излизане от България. Голямата пратка е била хваната в неделя, но бе официално представена в понеделник от премиера Бойко Борисов и шефовете на ГДБОП и митниците Станимир Флоров и Ваньо Танов.

 

"Още веднъж показахме, че парите, които инвестираме в подвижните скенери, с които оборудвахме митниците, дават своя резултат и ние сме сигурна шенгенска граница", обяви премиерът.

 

Според агенция "Митници" стойността на заловеното количество хашиш е около 40-50 милиона лева по пазарни цени. Борисов обясни, че заловените количества са от така наречените "мокри" пакети, което показва, че са доставени чрез кораби в Черно море, като се хвърлят във водата и рибари след това изваждат стоката и я претоварват на специални палети.

 

Премиерът обаче не допусна възможността камионът да е влязъл с пратката в България през някоя друга граница. Той обяви, че "това са ударите срещу организираната престъпност и която да е групировка трудно ще понесе 40 млн. лв. загуба".

 

"Системно се действа срещу организираната престъпност. 60 кг кокаин задържахме на Русенското пристанище и това е система при нас. Това са страховити щети на организираната престъпност, които нанасяме. А всичко друго са долнопробни лъжи и клюки“, заяви Бойко Борисов.

 

Според Борисов крайната дестинация на дрогата е Белгия.

 

"Освен това, това е дрога, която отива за Белгия и в Брюксел трябва да са много доволни, че техните хора няма да се тровят", обяви премиерът.

Наркотиците са открити чрез използването на рентген, който според Ваньо Танов е един от най-модерните в Европа.

 

"Единствено професионализмът на видинските митничари е помогнал да се открие стоката, защото те са забелязали различния гипсокартон на палетите, които се произвеждат в Англия", каза Ваньо Танов.

 

Според първоначалната информация задържани са трима души, които са организирали превоза на хашиша. Те са известни, защото и преди са попадали в полезрението на полицията. Малко по-късно от МВР обаче обявиха официално, че няма задържани.

 

Флоров от своя страна припомни, че през 2006 година ГД БОП съвместно с гръцките си колеги е задържала същото количество хашиш, само че в посока Гърция. Тогава българската страна е свидетелствала пред гръцкия съд, че шофьорът само е карал и не е знаел какво извършва. Въпреки това, той получи доживотен затвор, каза Флоров, намеквайки за това какво решение се очаква от българските съдии.

 

По време на визитата си на граничния пункт Борисов е бил придружен още от областния управител на Видин инж. Цветан Асенов, кмета на общината Герго Гергов и депутатите от ГЕРБ Любомила Станиславова и Владимир Тошев.

Споделяне

Още по темата

Още от България