Бойко Борисов прехвърли отговорността за сделка с Ковачки

Бойко Борисов прехвърли отговорността за сделка с Ковачки

Кметът на София и неформален лидер на ГЕРБ Бойко Борисов прехвърли на подчинени отговорността за скандална сделка с бизнесмена Христо Ковачки за терен в квартал “Красно село”.

В края на 2006 г. с подписа на Борисов е реализирана продажба на общински терен, предвиден за озеленяване, на фирмата на Ковачки “Ню партнерс”. На същия парцел преди сделката той притежава само супермаркет, а след нея вече има и ограждащите го зелени площи, които са вече бивша частна общинска собственост.

Сделката е реализирана при цена на имота от 7.6 декара - 2 263 332 лева или по 297 лева на кв.м., въпреки че в този район на града парцелите се търгуват по около 550 евро на кв.м. Във вторник пред Столичния общински съвет Бойко Борисов заяви, че е наказал главния архитект Петър Диков със “забележка” за пропуснатите няколко милиона евро ползи за София.

“Знаете по колко подписа слагам на ден. Не се гордея от това, което е направила администрацията”, заяви Борисов в отговор на критики от общинския съветник Владимир Каролев (НДСВ).

Каролев прочете подробна справка за действията на общината при реализирането на поредната неизгодна сделка с терени. На 6 ноември 2006 г. със свое решение главният архитект Петър Диков заявява, че зелената площ трябва да бъде отделена от супермаркета в самостоятелен парцел и трябва да остане за озеленяване. С това желанието на Ковачки за покупката е отклонено, тъй като в искането му е базирано на основание, че притежава постройка върху терена.

На 8 ноември бизнесменът, който чрез свои фирми държи контрола в Общинска банка и е известен с интересите си във въгледобива и енергетиката, обжалва становището на Диков. Въпреки че главният архитект не променя това становище, кметът Борисов разписва сделката на 20 декември. Ден по-късно и пред свършен факт, Диков излиза с ново становище, че разделянето на парцела е нецелесъобразно.

Впоследствие Диков е наказан със забележка от кмета.

Половин година след полагането на подписа си Борисов заяви, че ще настоява за разделянето на зелените площи от супермаркета и отреждането им изрично за озеленяване. Пред СОС той дори се врече, че ще направи всичко възможно да развали сделката, без да каже как точно ще стане това.

Борисов обеща на СОС да вкарва за гласуване дори и сделките с имоти частна общинска собственост, които не е длъжен да съгласува. В необичайно минорен тон той обяви, че ще направи пълна проверка на това кой му е поднесъл по този начин въпросните 8 декара за подпис, за да ги подпише без да види, а след това ще каже на градския парламент какво е разкрил. 

Споделяне

Още от България