Бойко Борисов прие оставката на шефа на ДАНС

Премиерът Бойко Борисов прие в понеделник оставката на председателя на ДАНС Петко Сертов, а за негов наследник е предложен бившият шеф на дирекция "Контраразузнаване" в агенцията Цветлин Йовчев. Очаква се рокадите да бъдат официализирани на заседанието на Министерския съвет в сряда.

Според съобщението на правителствения пресцентър решението е взето след "съгласуване" между Борисов и президента Георги Първанов. В понеделник премиерът е изказал "благодарност" на Сертов и е обосновал решението си с "желание за оптимизиране на работата и издигане на авторитета на агенцията".

Източници на Mediapool, запознати с казуса, обясниха, че основният мотив за смяната на Сертов са проблемите, които ДАНС под негово ръководство е имала с партньорските западни служби. Още преди изборите американското посолство е отказало да издаде виза на шефа на спецслужбата. По неофициална информация на Mediapool това е станало заради съмнения, че службата злоупотребява с властовите си правомощия и слага чадър над някои "едри" бизнесмени.

В писмо за довиждане

Петко Сертов сам се засипа с похвали

За година и половина работа ДАНС свърши повече работа, отколкото предходните служби за последните 20 години. Това казва в отворено писмо досегашният председател на агенцията Петко Сертов след като в понеделник премиерът Бойко Борисов прие неговата оставка. Според него е установен "нов, модерен и чист стил на работа на една служба за сигурност, непознат досега, благодарение на който ДАНС наложи авторитета на България в сродните ѝ партньорски служби".

Още

САЩ оказаха финансова и логистична подкрепа за създаването на ДАНС, което от своя страна бе решено малко след посещението на президента Джордж Буш в България през 2007 г. и изразените надежди, че бившият премиер Станишев е "Mr Clean" и наистина ще се справи с мафията и корупцията. Американците обаче така и не са приели методите за работата в агенцията. Наличието на разработката "Галерия", подслушването на депутати и журналисти, допълнително унищожи международния имидж на службата.

След решението на американските служби от ДАНС са попаднали в международна изолация, защото европейските партньори са последвали тяхната политика.

Бившият премиер Сергей Станишев е бил лично запознат със ситуацията, но до смяна на Сертов така и не се стигна.

Председателят на комисията за контрол на ДАНС Иван Костов (Синята коалиция) също заяви, че най-вероятната причина за смяната на председателя е липсата на доверие на чуждите служби към агенцията. Пред БНР той определи оставката на Сертов като първата правилна стъпка за изграждането на ДАНС като "мощно оръжие" в борбата срещу организираната престъпност и корупцията. Костов определи Цветлин Йовчев като "отличен професионалист".

По време на консултациите за рокадите в агенцията президентът също не е възразил за смяната, защото Сертов се води назначение на Станишев. На "Дондуков" 2 са смятали, че посещенията на шефа на ДАНС при Първанов са били преди всичко "формалност".

Пресаташето на ДАНС Зоя Димитрова заяви, че няма информация за недоверие от страна на партньорските служби и за отказано посещение в САЩ. По думите ѝ службата дори е била похвалена за работата си.

Единственият официален коментар на премиера Борисов до този момент е, че е имало "насочено" изтичане на информация с цел да бъдат злепоставени определени публични личности. Той обеща, че медиите ще разберат "между редовете" истинските причини за бъдещите промени в агенцията.

Още преди изборите от ГЕРБ изразиха желание ДАНС да се ограничи с контразузнаване, а разследването на тежката престъпност и корупцията по върховете на властта да се върне в МВР.

В същото време за шеф на агенцията бе предложен Цветлин Йовчев, който оглавяваше главна дирекция "Контраразузнаване" в ДАНС от самото ѝ създаване, но напусна през октомври миналата година в знак на протест срещу уволнението на зам.-шефа на агенцията Иван Драшков. Двамата са изключително близки и дори имат общ бизнес. Справка на Mediapool в Търговския регистър показа, че Цветлин Йовчев е собственик на капитала във фирма "Регулус консулт" ЕООД. Иван Драшков е управител на същата фирма. Те развиват бизнес, свързан с консултантски услуги.

Драшков от своя страна напусна ДАНС след грандиозен корупционен скандал, свързан с брат му Петър Драшков. Фирмата "Сида-С", управлявана от него, се оказа собственик на общински терен от 14 дка в София, придобит с използване на фалшив подпис на тогавашния кмет и настоящ премиер Бойко Борисов. Разследването по този случай още продължава.

Въпреки това настоящият собственик на "Сида-С" Емил Димитров бе избран за депутат от листата на ГЕРБ.

Според източници на Mediapool назначаването на Цветлин Йовчев за шеф на агенцията ще разклати поста на настоящия зам.-председател на ДАНС Николай Методиев, който се спряга за близък до ДПС. Именно на него е разпределено разследването на делото "Лиана", в което според различни източници има данни за крупни афери на близки до ДПС лица. Нищо не подсказва, че по "Лиана" в момента изобщо се работи.

По всяка вероятност стъпването в длъжност на Йовчев ще доведе и до закриването на "съветническия" пост, който в момент се заема от "секретния офицер" Алексей Петров. Според изтекла в публичното пространство информация Сертов, Петров и Методиев са изиграли основна роля при освобождаването на Драшков.

45-годишният бъдещ председател на ДАНС е роден в Плевен. Завършва Военноморското училище във Варна, а също икономика и мениджмънт в София. След това постъпва в Национална служба "Сигурност". Като контраразузнавач Цветлин Йовчев следял българо-руските отношения и по-специално специфичните взаимоотношения, свързани с енергетиката, газовите дружества и атомната електроцентрала. Той участва и в изготвянето на нашумелия доклад за корупция на ген. Атанасов до премиера Иван Костов през 1999 г.

Споделяне

Още по темата

Още от България

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?