Бойко Борисов прие оставката на шефа на ДАНС

Премиерът Бойко Борисов прие в понеделник оставката на председателя на ДАНС Петко Сертов, а за негов наследник е предложен бившият шеф на дирекция "Контраразузнаване" в агенцията Цветлин Йовчев. Очаква се рокадите да бъдат официализирани на заседанието на Министерския съвет в сряда.

Според съобщението на правителствения пресцентър решението е взето след "съгласуване" между Борисов и президента Георги Първанов. В понеделник премиерът е изказал "благодарност" на Сертов и е обосновал решението си с "желание за оптимизиране на работата и издигане на авторитета на агенцията".

Източници на Mediapool, запознати с казуса, обясниха, че основният мотив за смяната на Сертов са проблемите, които ДАНС под негово ръководство е имала с партньорските западни служби. Още преди изборите американското посолство е отказало да издаде виза на шефа на спецслужбата. По неофициална информация на Mediapool това е станало заради съмнения, че службата злоупотребява с властовите си правомощия и слага чадър над някои "едри" бизнесмени.

В писмо за довиждане

Петко Сертов сам се засипа с похвали

За година и половина работа ДАНС свърши повече работа, отколкото предходните служби за последните 20 години. Това казва в отворено писмо досегашният председател на агенцията Петко Сертов след като в понеделник премиерът Бойко Борисов прие неговата оставка. Според него е установен "нов, модерен и чист стил на работа на една служба за сигурност, непознат досега, благодарение на който ДАНС наложи авторитета на България в сродните ѝ партньорски служби".

Още

САЩ оказаха финансова и логистична подкрепа за създаването на ДАНС, което от своя страна бе решено малко след посещението на президента Джордж Буш в България през 2007 г. и изразените надежди, че бившият премиер Станишев е "Mr Clean" и наистина ще се справи с мафията и корупцията. Американците обаче така и не са приели методите за работата в агенцията. Наличието на разработката "Галерия", подслушването на депутати и журналисти, допълнително унищожи международния имидж на службата.

След решението на американските служби от ДАНС са попаднали в международна изолация, защото европейските партньори са последвали тяхната политика.

Бившият премиер Сергей Станишев е бил лично запознат със ситуацията, но до смяна на Сертов така и не се стигна.

Председателят на комисията за контрол на ДАНС Иван Костов (Синята коалиция) също заяви, че най-вероятната причина за смяната на председателя е липсата на доверие на чуждите служби към агенцията. Пред БНР той определи оставката на Сертов като първата правилна стъпка за изграждането на ДАНС като "мощно оръжие" в борбата срещу организираната престъпност и корупцията. Костов определи Цветлин Йовчев като "отличен професионалист".

По време на консултациите за рокадите в агенцията президентът също не е възразил за смяната, защото Сертов се води назначение на Станишев. На "Дондуков" 2 са смятали, че посещенията на шефа на ДАНС при Първанов са били преди всичко "формалност".

Пресаташето на ДАНС Зоя Димитрова заяви, че няма информация за недоверие от страна на партньорските служби и за отказано посещение в САЩ. По думите ѝ службата дори е била похвалена за работата си.

Единственият официален коментар на премиера Борисов до този момент е, че е имало "насочено" изтичане на информация с цел да бъдат злепоставени определени публични личности. Той обеща, че медиите ще разберат "между редовете" истинските причини за бъдещите промени в агенцията.

Още преди изборите от ГЕРБ изразиха желание ДАНС да се ограничи с контразузнаване, а разследването на тежката престъпност и корупцията по върховете на властта да се върне в МВР.

В същото време за шеф на агенцията бе предложен Цветлин Йовчев, който оглавяваше главна дирекция "Контраразузнаване" в ДАНС от самото ѝ създаване, но напусна през октомври миналата година в знак на протест срещу уволнението на зам.-шефа на агенцията Иван Драшков. Двамата са изключително близки и дори имат общ бизнес. Справка на Mediapool в Търговския регистър показа, че Цветлин Йовчев е собственик на капитала във фирма "Регулус консулт" ЕООД. Иван Драшков е управител на същата фирма. Те развиват бизнес, свързан с консултантски услуги.

Драшков от своя страна напусна ДАНС след грандиозен корупционен скандал, свързан с брат му Петър Драшков. Фирмата "Сида-С", управлявана от него, се оказа собственик на общински терен от 14 дка в София, придобит с използване на фалшив подпис на тогавашния кмет и настоящ премиер Бойко Борисов. Разследването по този случай още продължава.

Въпреки това настоящият собственик на "Сида-С" Емил Димитров бе избран за депутат от листата на ГЕРБ.

Според източници на Mediapool назначаването на Цветлин Йовчев за шеф на агенцията ще разклати поста на настоящия зам.-председател на ДАНС Николай Методиев, който се спряга за близък до ДПС. Именно на него е разпределено разследването на делото "Лиана", в което според различни източници има данни за крупни афери на близки до ДПС лица. Нищо не подсказва, че по "Лиана" в момента изобщо се работи.

По всяка вероятност стъпването в длъжност на Йовчев ще доведе и до закриването на "съветническия" пост, който в момент се заема от "секретния офицер" Алексей Петров. Според изтекла в публичното пространство информация Сертов, Петров и Методиев са изиграли основна роля при освобождаването на Драшков.

45-годишният бъдещ председател на ДАНС е роден в Плевен. Завършва Военноморското училище във Варна, а също икономика и мениджмънт в София. След това постъпва в Национална служба "Сигурност". Като контраразузнавач Цветлин Йовчев следял българо-руските отношения и по-специално специфичните взаимоотношения, свързани с енергетиката, газовите дружества и атомната електроцентрала. Той участва и в изготвянето на нашумелия доклад за корупция на ген. Атанасов до премиера Иван Костов през 1999 г.

Още по темата
Още от България

Какви ще са последствията от скандала около къщите за гости?