Бойко Борисов призова и НДСВ да “прогледне”

След като подписа в сряда споразумение за общо участие на изборите през тази година с БЗНС-НС на Анастасия Мозер и с движението на Димитър Абаджиев “Единен европейски път” (ЕДП), столичният кмет и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов погледна и към закъсалото в електорално отношение НДСВ.

“Стана ми жал за колегата Милен Велчев, който декларира, че е десен, като го гледах как се прегръщат с Йордан Цонев и Емилия Масларова. Популизмът им няма край. Договарят си проценти за пенсиите, все едно са в “Плод и зеленчук”. Да се надяваме обаче, че и НДСВ ще прогледнат”, каза Борисов, усмихвайки се.

В сряда бе потвърдено, че най-вероятно ВМРО също ще се присъедини към определената като “дясноцентристка коалиция”.

Политическият флирт между НДСВ и ГЕРБ не е преставал в последните месеци, въпреки нападките и взаимните обвинения между двете партии. За последно жълтите обявиха, че ще обмислят партньорство с Борисов за местните избори, а той заяви, че не може да работи с тях, докато са в тройната коалиция.

В подписаното в сряда споразумението между трите политически формации е записано, че те ще има общ политически щаб. Негов лидер ще е Бойко Борисов, координатор ще е формалният председател на ГЕРБ Цветан Цветанов, а като членове ще влязат Димитър Абаджиев, Анастасия Мозер и Красимир Каракачанов, ако партията му реши да се включи.

Зам.-председателят на БЗНС – НС Венцислав Върбанов съобщи, че неговата партия ще подпише индивидуални споразумения с други земеделски формации. Те също щели подкрепят листата на ГЕРБ. Бойко Борисов определи това като “добрата новина”. 

В споразумението е разписано още, че евродепутатите, които ще бъдат излъчени от новата коалиция, ще се присъединят към групата на Европейската народна партия (ЕНП).

Решенията за подреждането на листите ще вземат с консенсус и няма да има квоти. Въпреки това листата ще е на ГЕРБ. Другите формации ще имат право само да предлагат хора за нея. Новата политическо обединение обяви, че основната му цел е да се противопостави на статуквото в лицето на тройната коалиция, да заложи на качествения избор на хора, а не на квотните разпределения в стил “3-5-8” и да подпомогне ЕНП в удържане на властта в Европейския парламент.

По време на тържественото подписване на партньорския документ в присъствието на медиите, официалните лица демонстрираха отлично настроение като усмивките им не слизаха от лицата. Очакванията са трите партии да продължат взаимодействието си по тази схема и за местните избори.

“Изборите за Европейски парламент са само репетицията за местния вот. До тогава политическия щаб трябва да отработи своето взаимодействие”, заяви Бойко Борисов.

Документът ще бъде представен официално и на заседанието Политическото бюро на ЕНП в четвъртък в Брюксел. ЕНП трябва да бъде убедена, че проектът ГЕРБ прави всичко възможно да защити дясноцентристките ценности в България и Европа.

В момента ГЕРБ се опитва да получи асоциирано членство в ЕНП, което ще легитимира движението като дясна партия и в България.

Споделяне

Още по темата

Още от България