Бойко Борисов призова за сваляне на "неестествената" коалиция на БСП, ДПС и "Атака"

"Толкова ги е страх от мен, че един ден не ме оставиха да си комуникирам с хората във Фейсбук", възмути се бившият премиер

Снимка: БГНЕС

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов призова в Стара Загора в четвъртък да бъде свалена от власт "неестествената коалиция, която управлява". В навечерието на есенния политически сезон и дни преди откриването на новата сесия на парламента бившият премиер посети региона, за да се срещне със симпатизанти на партията. Той отдели специално време да се отбие до един от най-старите манастири в Европа "Свети Атанасий", където дари 25 хил. лв. от името на ГЕРБ за неотложни ремонтни дейности.

Пред журналисти Борисов се възмути от хакването на профила му във Фейсбук, който просъществува малко повече от 24 часа, преди да бъде хакнат и блокиран.

"Толкова ги е страх от мен, че дори и един ден не ме оставиха да си комуникирам с хората във Фейсбук", каза лидерът на ГЕРБ. "Те купиха всички медии, манипулират, както направиха и на изборите, и сега се опитват да ме цензурират като публично дори са се организирали да ми блокират профила във Фейсбук. Техният номер този път няма да мине. Лъжите им и манипулациите им ще лъснат“, закани се той и обясни, че именно затова сега чрез журналистите отправя призива си за сваляне на правителството.

"Днес през Фейсбук-страницата си щях да призова всички наши съмишленици да свалим от власт тази неестествена коалиция. Призовавам всички към мобилизация. Няма българин или мюсюлманин в страната, който да гласува за "Атака” и ДПС, ако те са заедно”, заяви Борисов.

"Прав е Първанов, че БСП няма никаква банка кадри"

Бойко Борисов подкрепи предишния президент Георги Първанов в критиките му към сегашното ръководство на БСП, които Първанов отправи пред Нова телевизия няколко часа по-рано.

"Орешарски е кукла на конци и други хора определят политиката на правителството", каза Борисов в отговор на твърдението на Първанов, че в момента "страната се управлява от кръгове".

"Това е безспорна истина за цялата страна. Съвсем други хора определят политиката на правителството. Това е много тесен кръг около Моника Йосифова и Станишев и част от ръководството на ДПС. Това са кръговете и неслучайно и Татяна Дончева го е говорила това преди години”, каза Бойко Борисов.

"Комунистите са хора, които своите кусури, или своите недостатъци, или своите пороци, се опитват да ги прехвърлят на другите хора, и това е безспорно майсторство при тях", продължи той.

"Напълно съм съгласен с Първанов в тази посока. В момента БСП изобщо няма моралното право, тя не е легитимна да прави нито смени, нито каквото и да било. Тя не е първа политическа сила”, заяви Борисов.

"Вече три месеца Хасково няма областен управител дори и по време на тези мащабни горски пожари, който да координира дейностите по гасенето. Защо", попита Борисов и си отговори: "Защото БСП и ДПС се карат, страх ги е да назначат определен човек. В същото време - Орешарски се нарича премиер, а той трябва да пусне заповед за назначение, което става за няколко минути".

По думите му тази безпомощна кадрова политика потвърждава думите на Първанов, че БСП няма никаква банка кадри, никакъв управленски потенциал, нито възможност да управлява.

"И управлява само на базата на интригата, непочтеността, лъжата. Три абсолютно несъвместими партии - етническата партия ДПС, националистите и комунистите - заедно. Никой българин няма да гласува за такава комбинация, ако бъде обявена предварително", повтори Борисов.

"Кликата зад една жена на тъмно, без Орешарски да разбира това, управлява в момента държавата. Една клика, без да е избрана, взима решенията", заяви отново той и призова отново за незабавна оставка на правителството.

"Уважавам мнението на бившия президент г-н Първанов, но няма как той да прехвърли личната си кадрова грешка с издигането на Станишев, без един ден трудов стаж за лидер на БСП", продължи Борисов с познатите си удари към Станишев.

"Може би тогава си е мислил, че подобен мек човек ще бъде послушен, но така или иначе - сега всички ние сме принудени да берем плодовете от тази негова кадрова грешка. Има толкова кадровици в БСП, че са повече от членовете”, обобщи бившият премиер.

"Съгласен съм с това, което Първанов казва, че БСП вече не е голяма, а пък още по-малкото - и социална партия. Ние винаги сме казвали, че там има една организирана група, клика, която разпределя постовете в държавата, която управлява нелегитимно, непрозрачно, в сговор с националистите от "Атака”, което ще е много тежък проблем за Станишев и в европейски и във вътрешен план”, заключи по темата Борисов.

Без Борисов, Цветанов и Рашидов в парламентарните комисии

В парламентарните комисии от страна на ГЕРБ няма да участват Борисов, бившия вътрешен министър Цветан Цветанов и културния министър в предишното правителство Вежди Рашидов. Това каза Борисов по повод заявеното няколко дни по-рано намерение на депутатите от партията му да прекратят бойкота и да се превърнат в пълноценна опозиция и да заемат полагаемите им места в парламентарните комисии.

И тримата са взели това решение, заяви Борисов.

Той не коментира настояването на ГЕРБ като първа по брой депутати парламентарна група да има съответния брой председатели на комисии.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?