Бойко Борисов против намаляване на данъците в София

Бойко Борисов против намаляване на данъците в София

Кметът Бойко Борисов се обяви в петък против намаляването на местните данъци в София, въпреки настояванията в тази посока на някои от общинските съветници от ГЕРБ и други партии. По думите му в момента се правят "ежедневни" консултации между политическите групи в градския парламент за данъчната политика на кметството за 2009 година.

Дебатът за данъците се води върху решението на Народното събрание да увеличи с 50 процента на данъчните оценки на имотите. Това би означавало, че всички местни данъци, които се изчисляват по коефициент върху данъчната оценка, ще се повишат в същия порядък.

Според Борисов свалянето на местните налози би представлявало "популистко" действие. "Не съм съгласен с такава популистка мярка - данъците могат да се намалят, но това няма да е коректно към бюджета на общината в условията на криза", коментира кметът.

Той обаче не зае категорична позиция за размера на данъците през следващата година. При всички положения бюджетът на София ще пострада заради намалялата строителна активност и охладнелия пазар на недвижимите имоти. От еднократния данък за възмездно придобиване на имот и таксите за издаване на строителни разрешителни София успява да оформи около 15 процента от своя бюджет. Очакванията са тези приходи да намалеят с най-малко 50 процента.

На този фон Борисов отново нападна правителството, че орязва парите за града. Според него преди общината да обясни какво ще прави с данъците, Министерски съвет трябва да обясни защо повиши данъчните оценки, а в същото време не помага на общините с допълнително финансиране.

"Аз искам половината от парите, които се плащат от данъци в София, да остават за града, а с останалата част - да се дотират другите общини", каза Борисов.

В началото на тази седмица общинските съветници върнаха за доработване проекта за бюджет на София за 2009 година. Членовете на комисия по финанси не харесаха подготвената от зам.-кмета Минко Герджиков финансова рамка, защото в нея няма политика за справяне с финансовата криза.

Още от Бизнес

Какви последствия трябва да понесе Цветан Цветанов заради скандала с апартаментите?