Бойко Борисов: Радев ни прави на кьорави, а аз проявявам джентълменство

Премиерът обмисля забрана президентът да прави кампания, след като получи от него препоръка да не харчи държавни пари за партийни цели

Сн. БГНЕС, архив

Президентът Румен Радев и премиерът Бойко Борисов продължиха задочния си спор в четвъртък, като този път двамата размениха реплики на тема кой, как и с какви пари прави предизборна кампания. Първо Радев призова да не се води кампания с държавни средства, а няколко часа по-късно премиерът отхвърли намеците на държавния глава и коментира, че самият той всеки ден води кампания в полза на опозицията.

"Президентът Радев я прави всеки ден (кампанията – бел.ред.). Президентът с държавни пари прави кампания и трябва да се чуя с колегите от ГЕРБ да сезираме и ние ЦИК. Всяко негово изказване е в полза на опозицията", коментира Борисов пред журналисти в румънския град Сибиу, където се провежда среща на върха на ЕС.

"Освен това, защо трябва да му напомням на кой пленум ходи като президент? Случайно са се озовали неговите хора в листата на БСП. Той ни прави на кьорави вече. Аз проявявам джентълменство", добави премиерът. И призова Радев да обяви кои държавни харчове точно не приема.

"Давам отчет за всяка моя дейност, ако е против да се купят нови автобуси за децата или е против да се дадат пари за болницата в Ямбол, да излезе и да каже. Ако е против, че сме дали пари за някого, да излезе и да каже. Ако е против да се дадат 20 млн. за училищни автобуси - да каже. 9 млн. лв. дадохме за машини за гласуване“, добави той.

"Президентът отива на пленум на БСП и след това казва, че е еднакво отдалечен. И после аз трябва да му коментирам думите. Видно е, че не е еднакво отдалечен. Колкото Плевнелиев беше еднакво отдалечен от БСП и ГЕРБ, толкова е и Радев. Защо трябва да проявяваме лицемерие, от негова страна всъщност“, коментира Борисов.

Преди това Радев каза: "По-скоро аз не мисля, че трябва да се води предизборна кампания с пари от държавния бюджет”.

Преди два дни социалистите обявиха, че премиерът не спира да използва държавен ресурс за провеждане на предизборна кампания, и настоя той да излезе в отпуск до вота.

Според Румен Радев обвиненията за близост с БСП били несъстоятелни. Той подчерта, че шефът на кабинета му Иво Христов е напуснал институцията, след като се е кандидатирал за евродепутат от листата на социалистите.

"Нека се поучат и другите”, заяви президентът.

По думите му президентството не е феодална институция и всеки е свободен сам да взема решенията си.

"Направете си една справка колко съветници и секретари на предишни президенти още по време на мандатите на тези президенти какви постове са заемали. Така че това е нещо нормално. И г-жа Йончева напусна президентството в желанието си да се кандидатира за народен представител. Моите условия са ясни – напуска се и всеки е свободен да се кандидатира за каквото си поиска”, каза Радев.

Нормално е, особено в предизборна обстановка, особено с толкова много скандали, коментира президентът въпрос, че се политизират различни събития.

По думите му, опитите скандалите да бъдат заглушени с всякакви други мероприятия няма да сполучат, защото хората вече очакват разнищване на тези скандали, реални действия и противодействие на корупцията.

Споделяне

Още от България