Зрял социализъм в действие

Бойко Борисов раздава бонуси по Великден

Министерският съвет пълен с "образцови" служители, половин милион са платени над заплатите

Бойко Борисов раздава бонуси по Великден

В Министерския съвет почти всички служители вършат "образцово" своята работа и затова не са оставени без бонуси през 2011 година, сочат данни от справката за допълнителното стимулиране на служителите в централната администрация на МС, предоставени на Mediapool по Закона за достъп до обществена информация.

На фона на изнесените данни за министерствата, където са изплатени десетки милиони, бонусите в Министерския съвет са скромни – едва 247 384 лева за миналата година.

Отделно от това част от служителите в централната администрация са получили допълнителни възнаграждения по граждански договори, възлизащи на 247 хиляди лева.

Основанията за раздаването на бонуси обаче показват отсъствието на ясни критерии и социализма в действие.

Половината от бонусите са дадени наведнъж – в навечерието на Великден. На Велики четвъртък (20 април 2011) почти всички служители под прякото ръководство на премиера Бойко Борисов са получили между 240 и 626 лева за достойно посрещане на празника. Наградени са 319 души от централната администрация на МС при обща численост от около 400 души.

В заповедта за премиите се мъдри следната мотивировка: "за образцово изпълнение на служебните задължения". От което излиза, че 80% от служителите в МС са "образцови".

Двама от тези чиновници явно работят по-образцово от останалите и затова са получили и повече пари – единият е награден с 1350 лева, а другият със 798 лева.

През 2011 година премиерът, министрите и главният секретар на Министерския съвет на са получавали допълни средства за образцова работа, сочи още справката.

Освен като награда за "образцов" труд, бонусите са раздавани за "извънредно натоварване" и "значителен обем работа", "съществен принос за реализиране на задачите на дирекцията". Бонусите тук са най-различни и варират между 150 и 1200 лева.

Любопитна е и формулировката при раздаването на втората голяма порция бонуси в МС, когато с шест заповеди на главния секретар са наградени 315 души през ноември миналата година. Общо 287 от тях взимат между 150 и 900 лева за "постигнати резултати" в работата, без да се формулира какви.

Десет са наградени с между 600 и 800 лева за организирането на изборите, а 12 с между 500 и 900 лева за "доказан принос при осъществяването на приоритени задачи".

Парите са раздадени от спестяванията по фонд "работна заплата".

Извън бонусите значителна част от заетите в централната администрация заработват допълнително по граждански договори. По този начин са изплатени още 247 хиляди лева, което прави обща сума, платена над работните заплати, в размер на 494 хиляди лева.

Според последния доклад за състоянието на администрацията от 2010 година, служителите в централната администрация на Министерския съвет и без това получават най-високите средни работни заплати в публичния сектор – 1655 лева.

Най-много пари по граждански договори са заработили 68 служители, подпомагали усвояването на пари по европейските оперативни програми "Техническа помощ" и "Административен капацитет". Те са усвоили общо 202 580 лева, а средствата са им изплатени от бюджета на самите оперативни програми.

Отделно обаче Министерският съвет е наел седем собствени служители по граждански договори, за да вършат работа на ЦИК и ЦИКМИ, за което са платени 17 350 лева. По този начин са изплатени 27 000 лева и на 16 служители за дигитализиране на архиви и изработване на план за усвояване на средствата от ЕС.

През последните седмици мнението на премиера Бойко Борисов за бонусите мина през няколко фази. Първо той обясни, че не е знаел за тях, след това нареди на всички министри, зам.-министри, членовете на политическите кабинети, областните управители и техните заместници да върнат законно получените от тях бонуси за последните две години и половина. Веднага след това си призна, че действал като "абсолютен популист", а накрая влезе в препирня с опозиция от БСП и ДПС за бонусите на тройната коалиция.

"В България се шири популизъм относно бонусите. Ние още като посткомунистическа държава разсъждаваме, като комунисти. В случая и аз. Защото при тези ниски заплати, които вземат, а огромната отговорност, която носят, това е популизъм", коментира премиерът миналата седмица. Най-накрая призова хората, участвали в правителството на тройната коалиция да върнат парите, за да "стимулират икономиката".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?