Бойко Борисов ритал топка с издирван руски мафиот

Бойко Борисов ритал топка с издирван руски мафиот

Премиерът Бойко Борисов е играл футбол с издирвания от Интерпол руския мафиот Константин Циганов, съобщава вестник "Галерия" в четвъртък. Мачът се е провел на 27 август 2008 година, когато Борисов все още беше кмет на София и неформален лидер на ГЕРБ. Според изданието кметът много добре е знаел, че руснакът се издирва от международната служба по искане на руските власти. Mediapool не успя да се свърже за коментар по телефона с премиера и ръководителя на правителствената пресслужба.

Циганов е издирван от руските служби от 2003 година, а сигналът до Интерпол е подаден през 2006 година. Българските власти са информирани и в двата случая. Руснакът е търсен по обвинение, че е лидер на руската престъпна групировка "Уралмаш".

Въпреки това през 2003 година Циганов получава българско гражданство, а тогавашният зам.-шеф на Национална служба за сигурност (НСС) и настоящ зам.-шеф на ДАНС Иван Драшков е служителят от контраразузнаването, който дава разрешение за това, пише още вестникът. В периода 2001-2005 г. пряк началник на Драшков е Бойко Борисов, който по това време беше главен секретар на МВР.

Според "Галерия" мачът, в който участват Борисов и Циганов, е спонсориран с 50 000 лв. от руския мафиот, а Борисов е знаел отлично срещу кого излиза на терена, защото е бил информиран като главен секретар на МВР. Вестникът твърди, че руснакът е бил един от скритите спонсори на ГЕРБ, но след изборната победа през 2009 г. Борисов променя отношението си към руснака.

На 19 март 2010 г. Циганов и съдружникът му Панпурин са задържани от маскирани полицаи в офиса им до Софийския университет. При зрелищния арест от ръката на Константин Циганов изчезва часовник за над 15 хиляди евро. Близките му пишат жалба до МВР, която остава без отговор.

След това българското гражданство на руснака е отнето, а той и съдружникът му Андрей Панпурин са експулсирани от България, като особено опасни за националната сигурност. Соченият за лидер на "Уралмаш" е издирван за убийства, трафик на оръжия и ядрени материали.

На ръководената от Циганов мафия са посветени научни трудове, а също и доклад на Департамента на правосъдието на САЩ от 2001 година. По това време Драшков разрешава на Циганов да получи българско гражданство, пише "Галерия". Изданието припомня думите на Драшков : "Не може да се провери и когато лицето казва например, че има баба в Молдова с български произход".  

До началото на 2010 година Циганов не се крие, а българските служби не го издирват, въпреки задължението си заради Интерпол. Той има и издадено разрешително за оръжие, пише "Галерия".

През целия период на управление на Тройната коалиция, двамата "уралци" Циганов и Панпурин развиват бурна бизнес дейност в България в областта на имотите и строителството.

Както става ясно от това разследване на Атанас Чобанов, което Mediapool публикува през септември 2010 г., уралмашките капитали се ориентират предимно към ваканционни терени в Пирин и около Царево, но също и край Елин Пелин, където през март 2005 и декември 2006 купуват от общината 220 декара за близо 400 000 лв.

Като най-мащабен проект на "Лаудис" се очертава комплексът от затворен тип "Коста дел Кроко" в Царево, в който руснаците обещават да вложат 110 млн. евро. Строежът започва ударно през ноември 2007 г, а през цялата 2008 г. строителството там не спира въпреки забраната през активния туристически сезон.  Комплексът се рекламира богато, а едни от най-сериозните делови издания в България му отделят място в рубриките си за недвижими имоти. За произхода на капиталите се пише сдържано, че са предимно руски.

В Царево Панпурин и Циганов придобиват също завода за лодки "Пасат", който е с отлична локация на самия бряг до границата на Парк "Странджа".

"Коста дел Кроко" е един от най- фрапантните примери за пране на руски мафиотски капитали чрез имотни инвестиции в България. През 2007-2008 г. в България, страна членка на ЕС се изсипват стотици милиони евро със съмнителен произход, без това да притесни ни най-малко финансовото разузнаване и органите, които се борят с трансграничното пране на пари от престъпна дейност.

След задържаните им от българските власти и решението на Върховния административен съд за депортация от март 2010 година, Циганов и Панпурин бяха настанени в Центъра за задържане на чужденци в Бусманци.

Не е известно срещу двамата да се води разследване за престъпления, извършени на територията на България. По данни от ДАНС заповедта им за експулсиране е заради "заплаха за националната сигурност". С такъв мотив обикновено се гонят чуждестранни шпиони, заловени от българските контраразузнавачи, а не заподозрени за престъпления от общ характер.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?