Бойко Борисов: С този ръст на икономиката след 15 години може да купим изтребители

МиГ 29

"С този ръст на икономиката след 15 години ще можем и сами да си купим нова ескадрила. Сега имаме проблем с това, че над 3.6 млрд. лв. вече сме изплатили по КТБ", заяви премиерът Бойко Борисов в петък.

На този фон военният министър Николай Ненчев се надява още следващата седмица правителството да вземе решение за започване на проекта за закупуване на нов тип боен самолет. Заради плачевното състояние на военната авиация България е изправена пред опасността да не може сама да охранява въздушното си пространство.

Борисов коментира още, че подкрепя варианта Полша да ремонтират старите ни изтребители МиГ 29.

Той посочи, цитиран от правителствената пресслужба, че би толерирал подписването на споразумение, ако е на финална фаза, защото ще даде възможност в дълъг хоризонт да пазим границата си.

Правителството не успя да стигне до приемлив вариант, в който Русия да продължи да поддържа МиГ-овете на въоръжение у нас и затова реши да прибегне към услугите на Полша. Военният министър Николай Ненчев твърди, че сме близо до споразумение с поляците, но руската страна е на мнение, че Полша няма лиценз да поддържа машини на трета страна.

 

Споделяне

Още по темата

Още от България

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?