Бойко Борисов: Събитията в Турция да са за пример от какво да се пазим

България настоява Анкара да пази стриктно границата, но е готова да изпрати още армия

Бойко Борисов, сн. БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов заяви, че е "силно притеснен“ от реваншизма и насилието в Турция и се надява ужасяващите събития там да послужат за пример от какво трябва да се пазим.

”Още в нощта на преврата, когато с колегите ми се събрахме извънредно в Министерския съвет, заявих пред медиите, че винаги съм бил за спазване на законите – така, както считам, че изборите са единственият демократичен начин за промяна на властта, по същия начин определям справедливия съдебен процес за единствения разумен подход към търсене на истината. Насилието ражда насилие. Мир с война и убити не се постига”, коментира Борисов през личния си профил във Фейсбук.

”Надявам се тези ужасяващи събития в Турция, които взеха стотици невинни жертви, да послужат за пример от какво трябва да се пазим и отговорът към това да бъде законен, демократичен и спазващ всички човешки права”, пише още премиерът.

София продължава сътрудничеството с Анкара по границата

Външният министър Даниел Митов от своя страна коментира, че всички български реакции на ставащото в Турция "трябва да бъдат много рационални и лишени от емоции".

"За нас е важно да продължи да се изпълнява споразумението ЕС-Турция по отношение на миграцията, особено за България. Българското правителство е взело всички мерки, за да преодолее каквито и да било изненадващи моменти, продължаваме сътрудничеството с турските власти, с турската гранична полиция. Няма поводи за притеснение, нито има засилен миграционен натиск в момента", посочи министърът, който е в Брюксел за участие в срещата на външните министри на страните членки на ЕС.

Той заяви още, че Турция трябва да следва върховенството на закона и нормалните демократични европейски практики.

Митов призова, цитиран от БТА, да не се стига до спирала на насилие и в никакъв случай да не бъдат възстановявани практики, отречени от ЕС, каквото е смъртното наказание. В никакъв случай няма да можем да приемем възстановяването на подобна мярка, заяви той.

След неуспешния атентат в Анкара режимът на Ердоган извършва масова чистка, като хиляди военни, полицаи, съдии и чиновници са задържани или уволнени. Негови привърженици призоваха и за възстановяване на смъртното наказание.

Министърът на външните работи потвърди, че е наредил на българския посланик в Анкара Надежда Нейнски да не говори пред медиите в нощта на опита за преврат в Турция.

Нито един посланик в такава ситуация не може да си позволи да прави публични изявления. Публичните изяви и послания се централизират в случая, МВнР събираше всичката информация, давахме информация до медиите, инструкции до българските граждани, каза Митов.

Военните в готовност да пазят границата

Военният министър Николай Ненчев съобщи, че министерството има готовност да изпрати допълнително подразделение в района на турската граница, ако това се налага, но към момента няма такава необходимост.

Той припомни, че е засилено присъствието на военни в граничните райони с Турция, но уточни, че ситуацията там е спокойна.

"Няма каквото и да е основание за безпокойство", коментира Ненчев.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?