Бойко Борисов съобщи на шефа на ЕНП какви промени ще има в ръководството на ГЕРБ

Бившият премиер Бойко Борисов е запознал председателя на Европейската народна партия (ЕНП) Жозеф Дол с предстоящите промени в ръководството на ГЕРБ, съобщиха от пресцентъра на партията в четвъртък. Борисов е в Брюксел, където се е срещнал с Дол.

Според съобщението Борисов е запознал Дол "с работата по предстоящия конгрес на ГЕРБ в началото на следващата година и предстоящите промени в ръководните органи на партията".

Съобщението за готвени промени в ръководството на ГЕРБ не е новина, защото самият Борисов преди седмица, на 12 декември, обяви пред Нова телевизия, че "на конференцията на ГЕРБ през февруари ще има промени в ръководството".

"На най-висшите нива ще влязат поне три-четири човека нови", каза тогава Борисов, но не пожела да даде подробности. Той допусна, че на конференцията може да бъде избран и нов председател на партията. "Може, разбира се, защо да няма. Ние сме демократична партия", каза тогава Борисов.

От днешното съобщение се разбра, че председателят на ЕНП Жозеф Дол е бил уведомен какви промени предстоят в ГЕРБ.

Борисов не отговори преди седмица дали Цветан Цветанов ще остане зам.-председател на ГЕРБ или ще бъде отстранен заради негативното отношение към него на местни партийни ръководители и редови членове.

"Цветанов е направил много за ГЕРБ, прави и докато не минат съдебните процеси, за да се установи това, което искат да го изкарат виновен, няма да коментирам тези процеси. А иначе в ГЕРБ, в изпълнителната комисия, в ръководните ѝ органи ще влязат нови хора, които във всички случаи да дадат възможност да не се допускат и подобни грешки, които са допускани", заяви Борисов пред Нова тв.

Той обаче направи първа стъпка за намаляване на влиянието на Цветанов в ГЕРБ, като за свой личен представител в групата на партията в Народното събрание и "първи неин зам.-председател" сложи Цецка Цачева. Това той обясни с ангажиментите си извън парламента, а както стана ясно от неговата среща с групата на ГЕРБ преди седмица, когато втори неин член напусна - с "отвращението" си да бъде в парламента и да се вижда с "тия", имайки предвид опонентите от БСП, ДПС и "Атака".

Споделяне

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?