Бойко Борисов се зарече да не участва в коалиционни правителства

ГЕРБ ще изключи от проекта ”Южен поток” компании със санкции от САЩ или ЕС

Сн. БГНЕС

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се зарече да не участва в никакви коалиционни правителства, ако не успее да спечели извънредните избори наесен, за да управлява самостоятелно.

В интервю за Ройтерс Борисов заяви, че ако успее да спечели самостоятелно управление, ще се заеме с продължаване на пенсионната реформа и  либерализиране на енергийния пазар, но и с подпомагане на социално слабите.

Според агенцията това означава, че лидерът на ГЕРБ ще разчита на външна подкрепа за управление или пък ще се наложи да бъдат насрочени нови извънредни избори.

Борисов казва още, че ако състави следващото правителство, ще изключи от участие в търга за изпълнение на проекта ”Южен поток” всяка компания, обект на санкции от Съединените щати или Европейския съюз във връзка с украинския конфликт.

За изпълнител на българското трасе бе избран консорциум, ръководен от близката до Кремъл компания "Стройтрансгаз", чийто собственик Генадий Тимченко е сред санкционираните от САЩ руски бизнесмени заради ескалация на кризата в Украйна.

България трябва да продължи с работата по проекта  за газопровод "Южен поток", само ако се спазват всички нормативни актове на Европейския съюз, каза лидерът на ГЕРБ.

В заглавието на интервюто Борисов е определен като предполагаемия следващ български премиер.

Според лидера на ГЕРБ енергийната ни зависимост от Русия би могла да намалее, ако консорциумът между френската газова компания "Тотал", австрийската ОМВ и испанската "Репсол" успее да извлече газ от българския участък на Черно море. Договор с този консорциум беше сключен през 2012 г.

Евроатлантическата ни ориентация не означава, че трябва да скъсаме връзките си с Русия, допълва Борисов в интервюто за Ройтерс, цитиран от БНР.

Споделяне

Още от България