Бойко Борисов: Сегашната студена война е много по-студена

"Започват да излизат неща, които са били договаряни и преговаряни", обясни премиерът

Най-доброто решение за България след решението на Арбитражния съд в Женева за АЕЦ "Белене" ще бъде да се продаде вече изработеният ядрен реактор, заяви премиерът Бойко Борисов пред журналисти, след като посети Дивотинския манастир "Света Троица". 
 
"Ако намерим къде да го продадем заедно с руската страна, това ще бъде най-доброто решение. Всички други варианти са доста по-сложни и в сегашната тежка студена война. Много по-студена и много по-опасна отколкото беше, защото тогава имаше два фланга – Варшавският договор и НАТО, и всички знаеха какво ще се случи, ако има война", заяви Борисов. 
 
Той продължи анализа си, като разясни, че "сега са много центрове, с много разнопосочни интереси в геополитиката - и в нашия регион, и в света, и конфликти непрекъснато, ежедневно избухват".
 
"Сиреч, сега да речеш да строиш руски реактор, под санкции когато е Русия, сами си представяте всеки инженер или механик, който ще идва тук, по какъв начин ще бъде допускан и какви допълнителни проблеми България ще си навлече", каза премиерът. 
 
Той заяви, че е важно да се нормализират отношенията между "Националната електрическа компания" (НЕК) и руската "Росатом".
 
"Много е важно да се уравновеси тонът, да се подобрят отношенията и да се проведат прагматични разговори с руската страна, за да постигнем максимален ефект. На 11 юли имам едно посещение в Иран, след това ще мога по-подробно да ви кажа", допълни Борисов, потвърждавайки тезата, че оборудването за АЕЦ "Белене", което ще получим при плащане на присъдените за руската страна 620 млн. евро, може да бъде продадено в Иран, за да се инсталира на тяхната АЕЦ, която също се изгражда от "Росатом" по технология като за спряната българска централа. Това обаче при всички положения може да стане само, ако руската държавна корпорация се съгласи.
 
Премиерът коментира и актуалната тема с "флотилията" в Черно море. Терминът беше наложен именно от Борисов. 
 
"Тези дни се наслушах на анализатори и на какви ли не коментари по тази темата и колкото повече минава времето, показва, че съм бил прав да се тревожа по тази тема. Защото едно по едно започват да излизат неща, които са били договаряни, преговаряни, просто не сме информирани всички за това, което са поемали като ангажимент. За мое най-голямо съжаление, виждате, накрая идва при мен сметката", каза Борисов. 
 
Той не уточни обаче какви точно неща са били договаряни и между кого точно. 
 
Миналата седмица премиерът обяви, че “страната ни няма да стане част от подготвения черноморски фронт срещу Русия" и няма да участва в "обща флотилия с Румъния и Турция", тъй като това би довело до военен конфликт, който той няма да допусне.
 
Впоследствие президентът Росен Плевнелиев уточни, че България е готова да обсъжда съвместни инициативи в Черно море само в рамките на НАТО, а румънският държавен глава каза, че не е бил разбран правилно и ставало въпрос само съвместни учения. 
 
Днес Борисов не коментира по същество твърдението си от миналата седмица, че Турция не приема бежанци от България, но посочи, че "засега границата е спокойна".
 
Миналата седмица Борисов обясни, че Турция не приема обратно мигранти от България, въпреки че официално нищо не е обявила. В същото време турското посолство отрече Анкара да се е оттеглила едностранно от договора за реадмисия.
 
"Сега границата е спокойна – засилихме повече постовете, вложихме и дипломация. Надявам се писмото на външния министър и моя до Европейския съвет да включим тази точка", коментира министър-председателят Бойко Борисов пред журналисти в Дивотинския манастир, цитиран от правителствената информационна служба.
 
Споделяне

Още по темата

Още от България

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?