Бойко Борисов си приписа заслугата за свалянето на гръцките блокади

Бойко Борисов си приписа заслугата за свалянето на гръцките блокади

"Индиректно благодаря на гръцките фермери и полицаи, че ме разбраха правилно". Това заяви премиерът Бойко Борисов във вторник.

В събота той заплаши, че "ако в рамките на два дни не приключат ли безобразията на българо-гръцката граница, няма да отида на извънредния Европейски съвет, а на границата, за да покажа що за съсед имаме".

Гръцките фермери обаче още миналата седмица започнаха да разхлабват постепенно блокадите не само на българската граница, но и в цялата страна,, след като правителството им направи малки отстъпки в спора за пенсионната реформа, а главният прокурор разпореди на съдебните органи в страната да предприемат действия срещу протестите им.

"С външния министър изпратихме послание до Европейския съюз, че ще провалим срещата в Брюксел между Турция и ЕС, ако не се изтеглят незабавно тракторите от границата. Разбраха ме добре и вчера се изтеглиха. Надявам се повече да не си го помислят, защото явно само този инструмент работи”, заяви Борисов.

По думите му съгласно правилата на международното право, като една държава не се яви или не упълномощи изрично друга държава да я представлява, заседанието на Съвета не може да бъде проведено. Именно този инструмент за натиск е използвала страната ни.

"В момента, в който границата отново бъде затворена, ще изпратим писмо, че няма да участваме в Съвета", каза премиерът.

В събота той заплаши, че няма да отиде на срещата ЕС-Турция на 7 март, а ще стои на границата, за да привлече вниманието на Брюксел.

 
Споделяне

Още по темата

Още от България

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?