Бойко Борисов: Силата на съединението е бъдещето на Европа

Мотото на българското председателство беше "Съединението прави силата", а след шестте месеца, през които България беше начело на ЕС, е ясно, че "Силата на съединението е бъдещето на Европа". Това заяви българският премиер Бойко Борисов пред Европейския парламент в Страсбург, където отчете работата на българските власти в последните шест месеца.

Сред тях е напредъкът за решаването на спора за името на Македония, решението за начало на преговори за членство в ЕС за Македония и Албания, както и като цяло свързаността на Западните Балкани. Борисов посочи, че проектите за цифровата, инфраструктурната и енергийната свързаност ще повиши брутния вътрешен продукт на целия регион.

Българският премиер заяви още, че страната е била балансиран и честен посредник по обсъжданите теми в Брюксел. София е работила за подобряване на системата на Шенген, както и за ограничаване на миграцията и е възстановила диалога с Турция.

По отношение на "Брекзит" Борисов каза, че страната ни е положила максимални усилия за "нормален развод", защото Великобритания не е "коя да е страна" в ЕС. Той е имал множество срещи с главния преговарящ Мишел Барние, както и с премиера Тереза Мей, каза още Борисов.

Той пожела успех на Австрия, която от 1 юли поема поста ротационен председател на общността и очерта някои от предизвикателствата, защото "външната обстановка е динамична и сложна". Сред тях са САЩ и политиките на Доналд Тръмп, както и "Брекзит", Африка, от където идва миграционен натиск към Европа, и тероризма.

Пред депутатите Бойко Борисов заяви, че страната ни е готова да участва във всички политики на ЕС, отчитайки добрите икономически показатели, постигнати в последните години и устойчивото развитие. България е лоялен партньор на Брюксел, допълни още той.

"Бойко, отлично се справи", каза в отговор председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в ЕП. Той също отчете работата на страната по различните приоритети, сред които опазването на границите, цифровизацията на икономиката и Западните Балкани, и посочи, че е постигнато много по тях.

Поздравления за работата по време на председателството България получи от всички политически сили в ЕП.

Манфред Вебер (ЕНП) заяви, че България действително е подсилила ЕС със своето председателство. Той отбеляза и другите приоритети, сред които цифровата икономика, отбранителния съюз и енергетиката. Вебер категорично заяви, че България трябва да стане член на Шенген, защото е доказала, че може да опази външните си граници.

Ерик Андрю (Социалисти и демократи) отбеляза и работата по мерките за опазването на околната среда, особено по отношение на забраната за използване на опасни пестициди.

Българският депутат Ангел Джамбазки (Консерватори и реформисти) посочи отличната техническа подготовка на досиетата, които са дискутирали българските власти в Брюксел. Той каза и че страната ни е постигнала напредък по отношение на "Брекзит" и полагането на основите за връзките с Великобритания след излизането от ЕС.

Илхан Кючюк (АЛДЕ) обаче отбеляза, че страната ни не е получила покана за членство в Шенген, нито е подала молба за влизане в еврозоната.

Ска Келер (Зелени) препоръча още работа по опазването на биоразнообразието в България, както и борбата с корупцията, която спира развитието в много европейски държави.

Преди началото на изказването на българския премиер председателят Антонио Таяни също отчете тясното сътрудничество, което е имало между правителството и европейските депутати и благодари за "отличното председателство".

Пленарната сесия беше прекъсната за повече от 30 минути заради проблеми със звука, а Таяни после обяви, че работата на техниците е била блокирана от депутати, които са изразили своята съпричастност с протести на устните преводачи. Жан-Клод Юнкер беше категоричен, че подобни действия са недопустими. Борисов шеговито каза, че българското европредседателство свърши и проблемите почнаха.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа