Бойко Борисов: След магистралите, ще помислим и за по-модерни самолети

След магистралите, ще помислим и за по-модерни самолети, заяви премиерът Бойко Борисов, който в четвъртък присъства на българо-американското учение "Тракийска звезда 2010" в авиобаза "Граф Игнатиево".

Обещанието на ГЕРБ е до края на мандата да са готови магистралите "Тракия", "Люлин" и "Марица".

Според премиера правителството до момента е дало 300 млн. лв. за нови самолети и хеликоптери. Средствата са платени по заварените договори с "Юрокоптер" и "Аления", от които закупихме хеликоптери (380 млн. евро) и транспортни самолети (91.8 млн. евро). В момента се водят преговори за намаляване на поръчките по двата контракта.

Военният министър Аню Ангелов вече обяви, че се готви да сключи един от най-скъпите договори за модернизация на армията – за придобиването на многоцелеви изтребители.

Министърът съобщи, че конкурсът за доставката на машините ще бъде обявен следващата година, а договорът ще бъде подписан в средата на 2012 година. Вече се водели разговори с кандидати за поръчката. Все още не е ясно дали министърът е получил от премиера картбланш за подобни разговори. Борисов сподели наскоро, че му “капе кръв от сърцето“ за стотиците милиони, дадени за хеликоптери. Според Ангелов обаче не му е нужен картбланш, тъй като това влиза в компетенциите и отговорностите му като член на кабинета.

По закон евентуалният договор ще бъде сключен след санкция на Народното събрание.

Засега не е ясно дали България ще се насочи към закупуванет на нови или на изтребители "втора ръка". В зависимост от броя на изтребителите и офертата поръчката може да надмине и 1 млрд. лева, като финансовите задължения по нея ще останат за следващите правителства.

В момента авиацията ни разчита на руските изтребители МиГ-29, чийто летателен ресурс бе удължен след ремонт, изпълнен от руската корпорация РСК-МиГ. Според Ангелов обаче следгаранционната поддръжка на руските машини е твърде скъпа и затова трябва бързо да се мисли за закупуване на нови изтребители. В края на следващата година изтича и ресурсът на изтребителите МиГ-21.

Споделяне

Още по темата

Още от България