Близнашки: "Ние направихме, каквото можахме. Нека тези след нас направят повече"

Бойко Борисов спешно връща Исус Христос в кабинета

Само с Божията помощ можем да се измъкнем от това свободно падане

Бойко Борисов и Георги Близнашки Сн: БГНЕС

"Само с Божия помощ можем да се оправим в тази ситуация". С това изявление новият премиер Бойко Борисов пое властта от служебния министър председател Георги Близнашки.

Борисов обрисува апокалиптична картина в цялата държава, като обясним, че "експериментът "Орешарски", ни върна точно с две години назад и сега ще работим две години да я докараме до там, докъдето направиха експеримента".

"За две години даже горе са махнали и иконата на Исус Христос (бел. ред. в Гранитна зала на МС), ще я върна сега, защото с Божията помощ можем да се справим и да се измъкнем от това свободно падане, в което е България", каза Борисов.

По време на предходния си мандат той нееднократно е демонстрирал своето упование в "началника", както делово нарича Исус Христос, и е разпореждал на министрите си "да не им се свиди", когато предоставят държавни средства за ремонт на храмове.

Той благодари на Реформаторския блок, на АБВ, на Патриотичния фронт за формираното правителство, като отбеляза, че "ангажиментът е общ и ние трябва като колектив да се измъкнем от свободното падане на България".

Той заяви, че ГЕРБ изпраща в правителството най-доброто, с което разполага, а от другите колеги "очаквам да положат огромни усилия, защото дотук бяхме от различни партии, с различни програми, от този момент за всяко наше действие, мое и ваше, отговаряме заедно".

"Никой от нас не е щастлив и не е доволен и никой от нас не си представя, че това е най-комфортното, най-доброто или че, ако не беше зимата и новите предсрочни избори, нямаше да има и по-добър вариант", каза Борисов.

"Единственото, което може да ме разколебае, е ако стане проблем с етническата ни толерантност и тази конфронтация и омраза стигне до етническо напрежение", добави той.

"В това отношение ще съм абсолютен гарант. ДПС извън властта – да, ДПС с всичките им назначения, които са направили безпринципно, след като се направи ревизия – да. Оттам нататък ние се занимаваме с това, което имаме да правим като правителство. Задачите са много", каза Борисов.

Той благодари на служебното правителство и изрази съчувствие към предшественика си.

"Господин Близнашки, истински ви съчувствам, защото едно е да си назначен, едно е да си избран. Ние, избраните от народа, имаме проблеми, камо ли да трябва да взимаш решение и да бъдеш или по-твърд, или по-решителен, когато си назначен. От името на ГЕРБ мога да го кажа, с нашите партньори не сме говорили - поздравявам ви за усилията, които положихте и тези три месеца изкарахме със служебно правителство", каза Борисов.

Близнашки от своя страна пожела на Борисов "много сили, енергия и ентусиазъм".

"Духом оставаме с вас, може да разчитате изцяло на нашата гражданска и политическа подкрепа", каза Близнашки.

"В заключение бих искал да завърша с една класическа формула от времената на Римската република. Някога консулите, когато са предавали властта, са използвали ритуалната фраза: "Ние направихме, каквото можахме. Нека тези след нас направят повече", приключи служебният премиер.

Споделяне

Още по темата

Още от България