Бойко Борисов сравни Гоце Делчев с Че Гевара

"Когато фактите говорят, и Конфуций трябва да мълчи"

Паметник на Гоце Делчев в Скопие

Премиерът Бойко Борисов сравни Гоце Делчев с Че Гавара и заяви, че очаква общата комисия бързо да изчисти спорните въпроси от общата история, за да може България да продължи да подкрепя евроатлантическата перспектива на Северна Македония.

"Вместо да ни обединяват, герои като Гоце Делчев ни разединяват. Нашият герой Гоце Делчев стана повод за коментари във всички посоки. Това е герой, вложил всичко за свободата на Македония. По същия начин Че Гевара, аржентинец, се бие за Куба и загива в трета страна. Вместо да ни обединяват, тези герои всяват ябълката на раздора", каза Борисов по време на Пловдивския икономически форум.

Съвместната комисия, която трябва да изчисти спорните въпроси от общата история, зацикли сериозно в последно време. Една от причините за разминаването стана предложението на македонската страна да се чества 7 октомври – денят, в който костите на Гоце Делчев са предадени от комунистическата власт в София на Скопие. Това предизвика българските власти отново да обвържат българската подкрепа за присъединяването на Северна Македония към НАТО и ЕС с "изчистването" на историята. Миналата седмица обаче македонският президент Стево Пендаровски публично коментира, че Гоце Делчев е българин и в сряда Борисов се върна към дипломатичния тон.

Той посочи, че Балканите имат компетентни политици с разум и опит и изрази надежда, че всички тези трудности ще бъдат преодолени.

"Земята на Балканите е пропита с кръв - нека да направим един прекрасен бизнес-климат тук. Всички на Балканите сме велики, а сме изостанали във всяко едно отношение", отбеляза той, но обобщи, че "политиците в региона притежават разум и опит".

Пловдивският икономически форум се организира от Делфийски икономически форум със седалище в Атина и от Центъра за либерални стратегии.


"Когато фактите говорят, и Конфуций трябва да мълчи"

Освен споменаването на Че Гевара премиерът Бойко Борисов използва и други цветни исторически аналогии.

"Виждам тук банкери и анализатори (Левон Хампарцумян и Петър Ганев – бел.ред.) Жалко, че моят приятел Иван Кръстев, българският Конфуций го няма", отбеляза той.

Борисов анализира и графика, представяща изменението на Брутния вътрешен продукт през годините.

"Огромният срив в българската икономика започва от 1990 г. Чак , когато ние идваме, започва напред. 10-15 години тотална загуба. Който иска да се припознава. Но когато фактите говорят, и Конфуций трябва да мълчи", коментира Борисов.

Според него този възход се дължи на добра данъчна среда и работата на приходните агенции.

"За последните 10 г. два пъти са се вдигнали доходите", каза премиерът.

Борисов репликира задочно БСП, която обещавала да вдига доходите на хората.

"На приказки е много лесно - ще вдигнем доходите. Как, бе? Доходи се вдигат с тези хора - с бизнеса", посочи към присъстващите предприемачи в залата премиерът.

"С хората, които правят БВП и добавената стойност", добави още Борисов. 

"Видях гръцкия и турския посланик от двете ми страни. България доказа как се прави така, че без да засяга ничии интерес, да бъде полезна и за себе си, и за съседите. Преди месец с Ципрас започнахме интерконектора за газ. В същото време с нашите съседи от Турция строим за 18 млрд. кубика. Румънците и те да сложат компресорни станции.  Така ще можем всички да купуваме и продаваме газ и да направим истинска конкурентна среда. От днес имаме газова борса. Това са много усилия", посочи той.

"Ако тръгнете от София до Бургас и до Истанбул, карате само по магистрала. И "Струма" е към своя финал. Имах среща с гръцкия опозиционен лидер и мой приятел Кирякос Мицотакис. Ципрас също ми е приятел. При тях предстоят избори. Но заедно с гръцкия бизнес трябва да натиснем, за да се направи скоростен път от Александруполис до магистрала "Марица". Така ще свържем Босфора, Черно и Егейско море", допълни премиерът.

"Всеки бизнесмен, който дойде, се интересува за колко време тировете прекосяват границите. Затова разширяваме и Калотина с две КПП-та. Тъкмо построихме АМ "Тракия" и тя отесня. 57 000 коли минават по нея на денонощие".

Той съобщи, че юли-август стартират пътя Монтана-Видин. После идвал ред на Търново-Русе.

Борисов завърши с призив към Турция, Гърция и Кипър да намерят разумно решение за находищата на газ в Кипър. И пожела на участниците вкусен обяд, който домакините са приготвили. 

Екатерина Захариева: Идва ред на македонските учебници 

Външната министърка Екатерина Захариева коментира от своя страна, че изявлението на президента на Северна Македония Стево Пендаровски за Гоце Делчев е било немислимо само преди няколко години.

Според нея сега е ред обаче на следващите стъпки, част от които е и промяната на македонските учебници. 

"Има още доста какво да се направи и по отношение на пълното изграждане на доверието. Докато продължават в техните учебници да има изкривяване на истината за общата ни история, от време на време ще възникват тези напрежения. Важното е, че ние водим диалог и начинът да се реши това напрежение е да кажем истината", каза Захариева.

В интервю за телевизия "Алсат" миналата седмица президентът Пендаровски определи като неоспорим факта, че Гоце Делчев се е определял като българин. В същото време той каза, че борбата му е била за независима Македония.

През последните седмици премиерът Бойко Борисов втвърди леко тона към Скопие и намекна, че София може да не подкрепи европейската перспектива за Македония, ако продължат споровете около интерпретирането на историята.

Президентът Румен Радев пък поиска към Договора за добросъседство между двете страни да бъде подписан нов анекс, а общата история да залегне и в преговорния процес за присъединяването на Македония към ЕС. Не спират и соловите акции на военния министър и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов, който предложи България да "стане от масата" на преговорите.

Премиерът Борисов и Захариева обаче като цяло са далеч по-дипломатични и демонстрират желание за изчистване на спорните въпроси, а не за конфронтация. Македонските власти на този етап публично подкрепят работата на комисията.

Скопие е готово да работи за "изчистване" на историята и очаква подкрепа за ЕС

В сряда министърът на външните работи на Северна Македония Никола Димитров каза, че неговата страна има големи общи цели с България и вярва, че двете страни "ще намерят начин за взаимно приятелство и уважение при решаването на въпроси, свързани с Договора за приятелство, като например Гоце Делчев, като такива цели не трябва да бъдат застрашени".

"Убеден съм, че с България споделяме основни общи цели. Като съседи, които подписаха договор за приятелство, който засяга много деликатни и емоционални въпроси за двете страни по отношение на историята, аз съм убеден, че ще намерим начин чрез уважение към другия и приятелство да не застрашаваме тези важни цели“, каза Димитров в отговор на журналистически въпрос дали са реалистични заплахите от българска страна за блокиране на процеса за получаване на дата за преговори, ако не бъде постигнато споразумение за Гоце Делчев.

"Убеден съм, че успехът на Македония по отношение на европейската интеграция е много важен за съседната и приятелска България и ние ще намерим начин те не само да не бъдат пречка, но и да насърчават , както между впрочем бяха и миналата година в съвета по общи работи и неотдавна на последния, който се проведе в Люксембург“, допълни македонският дипломат.

Споделяне

Още по темата

Още от България