Бойко Борисов става депутат от Благоевград

Генерал Бойко Борисов внесе в четвъртък документи в Централната избирателна комисия (ЦИК) да бъде посочен като депутат от Благоевград. Това съобщи самият Борисов на влизане в ЦИК в четвъртък преди обед.

“Ще спазя закона и няма да се превръщам в анархист и ще вляза в Народното събрание като депутат от Благоевград”, заяви Борисов и допълни, че веднага след това ще подаде документи, с които се отказва от депутатското място.

Бойко Борисов постави пред членовете на ЦИК труден за решаване казус, след като обяви преди седмица, че се отказва да става депутат. Това той направи след законовия срок, в който можеше да бъде извършено това – докато комисията се произнесе с решение за окончателните изборни резултати и разпределението на мандатите.

Генералът бе избран за народен представител като водач на листата на НДСВ в Благоевград и Пловдив – област, но заради желанието си да не става депутат, не посочи пред ЦИК от кой  избирателен район влиза в парламента. Заради това ЦИК се принуди да обяви, че Бойко Борисов влиза от два района и постави парламента в необичайната ситуация – в първия си работен ден да се заклеват 239 депутати вместо 240.

Когато бе запитан защо името му се е замесило в такава юридическа каша, преди два дни Борисов обясни, че е следвал точните съвети на трима юристи от НДСВ – Пламен Панайотов, Даниел Вълчев и Ради Найденов. Днес Даниел Вълчев каза пред БНР, че за последен път бил се чувал с Бойко Борисов преди около година, защото по принцип рядко общувал н МВР.

По повод на “консултантите си” Борисов каза днес: “През последните дни бях неколкократно подведен от група юристи, които искаха да ме изкарат неадекватен човек и такъв, който не спазва закона”. Генералът обаче обясни още, че не намира логика в законовите разпоредби, когато си избран за народен представител от две места, да можеш да се откажеш от едното, а да не можеш да направиш това от двете.

“Така обаче е решил ЦИК и аз няма да се превръщам в анархист или човек, който торпилира закона или се прави на сензация”, допълни Борисов.

“Бях подвеждан многократно тези 5-6 дни. Не съм юрист и нямам претенции, че разбирам”, заяви още Борисов. Той обясни, че днес се  е срещнал с бившия конституционен съдия Георги Марков, който му написал документите за ЦИК. “Ще работя с Марков, докато парламентът вземе решение”, допълни Борисов.

Той не скри яда си на юристите, които го били подвели.

“Единият от тях се изказа по радиото все едно не сме се чували от година, затова повече няма да ги коментирам. Искаха да ме изкарат човек, който не спазва законите във време, в което с нищо не го бях заслужил. Премиерът да си ги събере и да се оправя с тях”, заключи Борисов.

Говорителят на ЦИК Бисер Троянов обясни, че днес комисията ще реши кой влиза на мястото на Борисов в Плавдив област. Троянов каза още, че това се прави в името на парламентаризма и за да може 40-тото Народно събрание да открие работата си с 240 депутати.

В момента като законно избран депутат Бойко Борисов не може да заема поста главен секретар на МВР. Тъй като изтече и срокът, за който той бе заместван от ген. Иван Чобанов, директор на Националната служба за сигурност, в момента МВР е без главен секретар.

Борисов ще може да се върне на поста си, веднага след като бъде освободен като народен представител. Според юристи за връщането му на поста не е нужен специален президентски указ.

Още от Избори 2005

Защо премиерът говори за "Костинброд 2" по "учебниците на КГБ"?