Бойко Борисов тупа по рамото Ваньо Танов, води го за кураж при министрите

Сн. БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов обяви "пълна подкрепа"  за директора на Агенция "Митници" Ваньо Танов. Подкрепата си за Танов Борисов обявява на заседанието на правителството в сряда и дори дава за пример на министрите си митническия директор. Това става ясно от стенограмата на заседанието, публикувана в петък.

Борисов обяснява, че е поканил Танов на заседанието, тъй като министрите "сигурно по медиите са прочели за водене на следствие по изтичане на информация, класифицирана, според прокуратурата".

Директорът на Агенция "Митници" се сдоби с обвинение за издаване на държавна тайна. Той съобщи публично количеството на държавния резерв от гориво, държано в "Лукойл", с което е нарушил Закона за защита на класифицираната информация. Сигнала до прокуратурата за нарушението на Танов бе изпратен от левицата.

Според закона тайна представлява и мястото, където се съхраняват запасите.

Градският прокурор на София Николай Кокинов съобщи обаче, че в следващите няколко дни ще бъде внесено предложение за освобождаване на Танов от наказателна отговорност, тъй като деянието е извършено по непредпазливост.

По повод на целия казус с "издаването на държавна тайна" от Танов премиерът казва пред министрите: "Повтарям, аз съм запознат със случая, информацията е такава, че ние подобна информация и в Брюксел изпращаме и тя не е някаква, която да касае военновременните ни запаси, която, изтичайки да създаде някакъв, примерно, проблем".

"Но, разбира се, не искам да се меся в работата на независимата прокуратура, нека те да си проведат разследването, съдът да каже своето мнение", заключва Борисов.

От заседанието на правителството става ясно, че основната причина да бъде привикан Танов пред министрите била да бъде "успокоен пък и използван за пример да се внимава как се говори пред медиите".

"Просто пред всички вас искам да кажа, че господин Танов се ползва с пълната ми подкрепа и да отива да си гледа работата спокойно и когато съдът излезе със своето решение, тъй като това със сигурност е без умисъл направено, ще се съобразим", казва Борисов за успокоение на Танов.

"Но пък в същото време и на всички вас, и на него да използвам случая да кажа колко е важно, когато се говори и пред медиите, човек в желанието си да защити дадена своя теза, може да изпусне думи, които след това виждате какви сериозни проблеми създават. Това исках да го чуете всички, за да се знае моето становище. Така че, Танов, приятен работен ден", приключва Борисов с потупването по рамото.

Танов не се обажда, става ясно от стенограмата. Борисов използва темата, за да припомни и други гафове с класифицирана информация, но извършвани от "предишните".

"Още веднага доста наши политически опоненти, забравяйки какво са правили те, забравяйки, повтарям, те много бързо забравят, имат много услужлива памет, забравили са, че бившият премиер доклади на службите на ДАНС, на БОП заминаха в "неизвестна посока" с анализите, с всичко което е правено от тези служби и се опитаха да приравнят дадената информация във връзка с отнетия лиценз на "Лукойл” от Агенция "Митници”, връща се на любимия си пример премиерът.

Той обаче не коментира случая с вицепремиера Симеон Дянков, който оповести от парламентарната трибуна наличието на тайно споразумение, подписано през 2008 г. между БНБ и предишното правителство, което позволява 1.2 млрд. лева от фискалния резерв да бъдат депозирани в търговски банки, за да бъде спасена тяхната ликвидност.

Случаят с вицепремиера бе приключен, след като експертизата на Държавната комисия за сигурността на информацията (ДКСИ) показа, че той не е издал държавна тайна.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?