Бойко Борисов улеснявал мафията, според о.з. ген. Божидар Попов

Главният секретар на МВР ген. Бойко Борисов идва от престъпния охранителен бизнес и трябва да бъде отстранен от професионалното ръководства на МВР. За това призова бившият главен секретар о.з. ген. Божидар Попов, според когото през последните две години МВР е създало благоприятна обстановка силовите групировки и мафиотският бизнес в България да се развиват по собствени закони.

Убийството на Константин Димитров-Самоковеца е част от ежедневието на тези среди, заяви Попов пред радио "Свободна Европа".

Според Божидар Попов още при случая "Ескейп" е имало възможност Димитров да бъде задържан и осъден по бързата процедура. "Това не стана. Нещо повече- разрешиха му да напусне България, дори не му спряха международния паспорт", посочи генералът.

Проблемът според бившия секретар е, че МВР "стои като публика, седи в ложите и гледа едно представление, казва кой след кой ще бъде убит и в края на краищата не показва никакво противодействие". Божидар Попов смята още, че има очевидни връзки между МВР и мафиотския бизнес, както и между мафиотския бизнес и политически среди.

Спекулациите, че прокуратурата закриля Самоковеца идват от МВР, заяви още бившият главен секретар Божидар Попов. Вчера полк. Великов не пожела да се ангажира с мнение дали е имало чадър над Самоковеца при управлението на СДС.

Според Попов е абсурден факта, че в прокуратурата и следствието няма нито едно доказателство срещу Самоковеца. Това говорело, че е имал "добри възможности" и "покровителства" от МВР.

Той каза, че Самоковеца е бил разработван и е имало доста оперативна информация за него. Малко преди Попов да напусне министерството е започнало легализиране на оперативните данни и доказателствата. "Този процес изглежда беше прекъснат след това. Факт е, че до този момент нито едно доказателство, при наличие на оперативни данни, не е оставено на прокуратурата", смята Попов.

Твърденията, че СДС се финансира от контрабанда бяха определени като нелепи и от Емануил Йорданов, бивш министър на вътрешните работи и зам.-председател на СДС. По повод анонимната информация, че главен секретар в едно от правителствата на СДС е спрял разработката срещу него. По думите на Йорданов, когато се правят подобни "нечистопълти намеци" е хубаво да се посочват конкретни имена и данни.

Бивш главен секретар на МВР е бил обвинен в донос до прокуратурата във връзки с Константин Димитров- Самоковеца, твърди Йорданов. Доносът е бил, че Самоковеца е финансирал въпросното длъжностно лица за закупуване на скъпоструващо имущество. Проверка обаче установила, че доносът е неверен, но авторът му останал неизвестен, каза Йорданов.

Споделяне

Още от България