Бойко Борисов: Умишлено са саботирали държавата

Бойко Борисов: Умишлено са саботирали държавата

Правителството на тройната коалиция умишлено е саботирало дейността на държавата чрез укриване на кореспонденция с Брюксел, в която ясно са им казвали "спрете да крадете". Това обяви премиерът Бойко Борисов в неделя. В почивния ден той даде специална пресконференция заедно с министъра на околната среда и водите Нона Караджова и финнасовия министър Симеон Дянков.

Повод за нея бяха укривани при предишното управление важни писма от Брюксел, в които са посочвани сериозните проблеми при управлението на Оперативна програма "Околна среда" (ОПОС).

Министър Караджова разказа, че от Брюксел е поискан скрининг на проектите по програмата и промяна на правилата, тъй като по 10 от проектите са спирани обществените поръчки и е преминавано към пряко договаряне. Разменени са няколко писма с Брюксел, като отговорът на предишното управление на министерството е бил формален.

Ръководството на дирекциите, отговарящи за този проблем, не е информирало министър Караджова за наличието на тази кореспонденция, а самата кореспонденция не е била завеждана никъде.

Такива скрити от новите министри писма е имало и в Министерството на финансите, съобщи вицепремиерът Дянков.Той е получил запитване за писмо, получено във финансовото министерство още през февруари миналата година. До самия него писмото, информиращо за злоупотреби в ОПОС, стига едва през септември.

Дянков е уволнил директора на дирекция Райка Онцова и заради факта, че е скрила писмата за съответствие по седемте европейски програми.

Министърът съобщи, че възражение от Брюксел има и по процедурата по ИСПА за изграждане на железопътната линия Пловдив-Свиленград на стойност почти 3.5 млн. евро. Тя също била извършена с пряко договаряне. Министърът е изискал пълен одит на всички проекти, които се споменават в писмата, и до края на този месец одитът ще бъде готов.

Още февруари предишното правителство започва саботажни действия спрямо следващото правителство, каза премиерът Борисов. По думите му те са знаели какво ще причинят на новото правителство и с умисъл са го направили.

Поне 15-20 процента от европарите за екология ще загубим, защото Брюксел не вярва на сълзи, добави премиерът. Предишното правителство, тройната коалиция умишлено са саботирали дейността на държавата, криейки кореспонденцията с Брюксел, откъдето ясно са им казвали: "Спрете да крадете пари чрез преки договаряния, а правете конкурси, както се прави в цяла Европа". По този начин, според  Борисов, освен всичко друго, е създаден изключително негативен имидж  на страната.

Министърът на околната среда посочи, че според оценката на еврокомисията основният проблем на ОПОС са икономически неефективните, неприоритетни обекти, екологично неефективни и технологически необосновани. От Брюксел са препоръчали скрининг и недопускане на одобрение на подобни проекти в бъдеще. По думите на Нона Караджова след извършените проверки е установено, че част от проектите нямат нужда от корекции, част от тях се коригират, но други се спират и договорите се прекратяват.

В МОСВ са определени техническите и финансови параметри, в които могат да се вместват бъдещите проекти. Има приблизителни цени на линеен метър инфраструктура, изисквания за техническите съоръжения на пречиствателните станции. Подобрява се и управлението на оперативната програма чрез опростяване на процедурите на докладване от страна на общините и се скъсяват сроковете. Повече от половината от разплатените от началото на програмата през 2007 г. 50 млн. евро са предоставени през последните два месеца.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?