mediapool.bg Ти си това, което четеш
В отговор на Радан Кънев

Бойко Борисов: Управлението е стабилно, всичко е спокойно, няма проблем

Цветанов заговори за настроения в ГЕРБ срещу броя министри на РБ

Управлението е стабилно, всичко и спокойно, няма проблем между ГЕРБ и Реформаторския блок (РБ). Така премиерът Бойко Борисов коментира написаното във Фейсбук от лидера на ДСБ Радан Кънев, който предупреди, че може да се наложи предоговаряне на коалицията, и дори за нови избори, ако "мнозинството ГЕРБ/ДПС/АБВ се запази и атаките срещу РБ продължат".

Преди Борисов, заместникът му Цветан Цветанов намекна в парламента, че сред съпартийците му има настроения срещу твърде големия брой министерства, дадени на реформаторите.

Въпреки че коментарите на Цветанов не са били синхронизирани на ръководно ниво в ГЕРБ, думите на Борисов по-късно потвърдиха за напрежението в партията му и настроенията срещу реформаторите.

В типичния си стил премиерът избяга от отговора как става така, че правителството взема едни решения, а след това парламентарното "мнозинство на ГЕРБ-ДПС-АБВ" гласува други.

Заради разминаванията, които зачестиха напоследък, Реформаторите поискаха спешно свикване на Съвета за развитие – форматът на който се събират партиите от управляващата коалиция, за да се разпише график за провеждането на реформите.

Повод за избухване на напрежението в управляващата коалицията станаха изборът на Мая Манолова за омбудсман и отлагането на антикорупционния закон от парламента.

Премиерът защити избора на Манолова с разбирането си, че омбудсманът трябва да е човек от опозицията, за да бъде коректив на управлението. "Нито съм им се месил, казах по съвест да си гласуват, така че и болшинството са гласували срещу госпожа Манолова, но това е и ролята на парламента", каза Борисов.

Бойко Борисов: Радан Кънев е написал верни работи по един малко по-интелигентен начин

"Всъщност, големият шум, който се вдигна - аз не бях чел какво е написал той. Той е написал в общи линии верни работи, но го е казал по един малко по-интелигентен начин", каза премиерът Борисов минути преди да пусне трафика по магистрала "Струма" край Петрич в петък вечерта.

Премиерът посочи, че със съпредседателя на РБ има "приятелски, човешки и колегиални отношения".

"Аз многократно съм казвал, че партиите трябва да бъдат по-смирени в управлението, защото ние сме различни, направихме много компромиси, за да го има това днес. Дължим го и на Радан Кънев, и на Валери Симеонов, и на АБВ, и разбира се и на колегите от ГЕРБ", заяви Борисов.

"Така че дали е пенсионна реформа, дали е здравна, дали е съдебна, дали е инфраструктура или екология се дължи на всички. Всички имат заслуга", допълни премиерът.

"Вярно е, че последните дни имаше повече напрежение, до късно работиха в парламента, изнервени са – едни стоят повече, други по-малко. Аз с нищо не съм ги засегнал, какво съм казал – да стоят на столовете си. Това им е работата да стоят в парламента, така че всеки, който не е в парламента един вид не е на работа, никого не съм засегнал с това", смята Борисов.

"В същото време, аз мисля, че управлението е стабилно, няма проблем между нас. На всички им е ясно, че да отидем сега на предсрочни избори – пак със служебни правителства, отново да спират фондове, отново да спрат инфраструктура. Това щях да съм го пуснал още миналата година да го ползват българите. Толкова много неща се забавиха и толкова много не се решиха. Така че призовавам ги, даже и с колегите от ГЕРБ ще говоря, които са по-шумни да бъдат по-спокойни, призовавам и другите така да правят", каза премиерът.

Той съобщи, че днес е работил "прекрасно" заедно със здравния министър Петър  Москов. "Пълна подкрепа, може да го попитате, не 100, 1000 % има подкрепа от мен и от министрите. Така че не виждам нещо, което да е тревожно", каза премиерът.  

"Толкова хора са там, всеки си има мнение, казва си го, на ГЕРБ също им дотежава някой път, защото цялата тежест се носи от ГЕРБ. Чуваме от време навреме да се правят на по-важни някои и всичко е според мен спокойно", заключи Борисов.

Цветанов: И на нашата парламентарна група има определени мнения

"И в нашата парламентарна група също има определени мнения за начина, по който участваме в това управление, защото нашите народни представители и нашите структури по страната са много по-големи на брой и много по-тревожни относно това, което се случва. Ние обаче сме за националната отговорна политика, която се реализира от правителството на Бойко Борисов", коментира председателят на ПГ на ГЕРБ в парламента по-рано през деня, след като депутатите решиха да отложат за след ваканцията обсъждането на новия антикорупционен закон.

Попитан директно кой министър на РБ може да се прости с поста си, той категорично отказа да отговори. След поредица журналистически въпроси, свързани с вероятни промени в кабинета, той обобщи, че "днес каквото и да кажем може да бъдат направени много диаметрално различни тълкувания, така че по-добре е да спрем дотук".

По неофициална информация на Mediapool тези коментари на Цветанов не са синхронизирани на ръководно ниво в ГЕРБ. Нагласите в партията са, че ако изобщо има някакъв ремонт на правителството, той със сигурност няма да се случи преди местните избори.

По думите на Цватенов към настоящия момент "имаме коалиционно споразумение между ГЕРБ и РБ, имаме парламентарна подкрепа от ПФ и АБВ" и "по никакъв начин не трябва да се говори за подобно преформулиране или за друго коалиционно споразумение, което може да бъде с друг политически субект".

"В част от нещата, които се дискутират, това е начинът по който се разпределят позициите. Премиерът Бойко Борисов, подхождайки национално отговорно, е казвал, че трябва да заложим на коалиционната култура и да се съобразяваме, за да имаме стабилно и силно управление", каза още той.

Помолен да коментира тезата на Кънев, че в момента в парламента действа мнозинство, формирано от ГЕРБ, ДПС и АБВ, бившият вътрешен министър лаконично допусна, че на фона на последните "динамични" разговори, проведени между Кънев и лидера на ДПС Лютви Местан, "може би действително да има подобни предложения".

Проблемите - според РБ и ГЕРБ

Той призна, че написаното от съпредседателя на РБ във Фейсбук може да бъде аргумент за разваляне на управляващата коалиция и отиване на избори, но побърза да подчерта, че емоцията не трябвало да бъде водеща.

"Убеден съм, че Радан Кънев има притеснения за всички неща, които се случват в последните десет дни в неговата група, и това е една от формите, за да заговорим за разкол на правителството и отиване на предсрочни избори", коментира още Цветанов.

Според представители на Реформаторския блок обаче проблемът е съвсем различен.

"Проблем в момента е, че кабинетът решава едно, а мнозинството в парламента – друго", казаха на пресконференция в парламента представители на реформаторите.

"Настояваме да се свика Съвет за развитие в началото на следващата седмица, защото това е легитимният управленски формат. Ако премиерът иска да постави въпроса за кабинета, нека го постави на Съвет за развитие". Обясниха Найден Зеленогорски и Атанас Атанасов.

"РБ не се е венчал за властта – ние сме в управлението заради реформите. Още от самото начало знаем, че участието във властта ни носи повече пасиви, но за нас са важни реформите и тяхното провеждане докрай", каза Зеленогорски.

Настояваме Съветът за развитие да определи ясен график по дати за реализиране на реформите и четирите политически сили, подкрепящи правителството, да поемат ангажимент за изпълнението им, заявяват в декларация Реформаторите. Това са конституционните промени, антикорупционният закон, законът за съдебната власт и законът за лечебните заведения, се казва още в документа.

Зеленогорски отказа да коментира изявлението на Цветан Цветанов с аргумента, че премиерът, а не народните представители отговарят за формата и персоналния състав на кабинета. Затова настояваме разговорът да се проведе в легитимния формат, а не през медиите, каза той.

Изказването на Кънев - "отворено писмо към избирателите"

Веднага след искането на РБ за свикване на Съвета за развитие, темата коментира и вицепремиерът Румяна Бъчварова, чийто ресор е коалиционната политика.

Тя обясни, че Съветът за развитие е отлаган няколко пъти заради това, че депутатите са били много заети, но изрази готовност той да бъде свикан.

"Не мисля, че реформите се бавят. Ако това е казал Радан Кънев, мисля, че си противоречи. Щом като проектът за реформа мине през обсъждане, той влиза в пленарната зала. Никой от нас не гледа на реформите като на деца на вносителите им. Ние смятаме, че това са реформи на цялото правителство. Нямаме причина да толерираме една реформа за сметка на друга. Колкото по-бързо могат да се придвижат всички обсъдени реформи, толкова по-добре за нас", обясни Бъчварова.

По думите ѝ е факт, че РБ се бави и не присъства на всички обсъждания и така забавя самия процес. Тя определи изказването на Кънев като крайно и с доста по-емоционален градус, отколкото при един пряк дебат.

"Затова аз го тълкувам като отворено писмо към избирателите. Ако трябва да очертаем този текст като реплика към коалицията и към ГЕРБ, мисля, че е много лоша практика сериозни неща да се пишат и публикуват в социалните мрежи", добави тя.

Вицепремиерът поясни, че се среща с Радан Кънев, Петър Москов и премиера Бойко Борисов изключително често и че при тези срещи подобни въпроси не са били повдигани.

"Очевидно с РБ имаме различни позиции и гласуваме по различен начин. Това бе нещо, което приехме, но личното ми мнение е, че това право се преекспонира", каза още Бъчварова.

Още по темата
Още от България