От кафаните в Белград по телефона Михаил Миков не пускал депутатите на работа

Бойко Борисов: Управляващите демонстрират дебилност вече 40 дни

Лидерът на ГЕРБ повтори идеята си за компромис, готов е да преговаря с останалите партии след избори

Сн. БГНЕС

Управляващите демонстрират дебилност вече 40 дни с нежеланието си да подадат оставка, а всекидневните протести са изнервили и полицаите, и протестиращите. Така лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обясни ескалацията на напрежението, довела до блокадата на парламента и сблъсъците между полиция и протестиращи в нощта на сряда срещу четвъртък.

В интервю пред "Нова телевизия“ в сряда бившият премиер не пропусна да напомни, че по време на февруарските протести срещу високите сметки за ток БСП и ДПС са го призовавали да си "отиде с мир" и той се е вслушал в гласа на протестиращите.

В парламентарна република не се съобщава на депутатите, че на другия ден няма да ходят на работа, защото шефът им така решил, коментира Бойко Борисов, депутатите от чиято партия още от първия ден на 42-то Народното събрание не ходят на работа по негово предложение.

Бойко Борисов, който по време на управлението си бе упрекван в пълно неглижиране на Народното събрание, на свой ред нападна председателя на сегашния парламент Михаил Миков. В разгара на блокадата на НС Миков даде телефонно интервю за БНТ от Белград и предложи в сряда да не се провежда пленарното заседание заради ненормалната обстановка.

"По абсолютно криминален и недемократичен начин избрания за председател на парламента отишъл някъде по кафаните в Белград. Надали в това положение има нужда да ходите в Белград, председател Миков. Аз не знам каква парламентарна република сме, как те (БСП и ДПС) си я представят тази парламентарна република, (Миков) каза – утре парламентът да не ходи на работа. Той явно се почерпи добре, осъзнава това, което е видно за всички хора – че те трябва да подадат незабавно оставка и да има нови избори", каза Борисов.

Той се оплака, че депутатите от ГЕРБ само са пострадали от решението си да отидат на работа, за да обсъдят актуализацията на бюджета. "Депутатите ни (стоят) заключени в стаята (си в Народното събрание), не могат да излязат, защото станаха съпричастни с това, което управляващите причиняват на хората. Добре, че Михаил Миков успя да види от Белград, защото оттук явно не вижда, но от Белград видя, че днес не трябва да ходят на работа. Браво, прозря", каза Борисов.

Той допълни, че го е било "срам" в същото време да гледа как на "толкова интелигентни хора им разбиваха главите, как бутат кофи за боклук и барикадират парламента".

"Аз пратих хората си там, казах че ще отида в парламента в четвъртък, когато се гледа точката в бюджета. С малката надежда, разбира се, че след това ще има точка за Избирателния кодекс и ще се подготвят избори. Само, че те (управляващите) отидоха, пребиха хората на площада, решиха да откраднат един милиард, хайде един не могат да откраднат, но половината. Ето, аз направих всичко", заключи Борисов и напомни, че единственият начин да се намали напрежението е да бъдат насрочени предсрочни избори още за тази година.

"Те, ако излязат и кажат дата за предсрочни избори, примерно октомври месец, аз съм убеден, че протестиращите ще се приберат вкъщи, ще има време да се направи в парламента каквото трябва да се направи, ние ще участваме дейно. Ще успокоим държавата. И тогава аз ще декларирам, че каквито и да са резултатите на следващите парламентарни избори, ще положа огромни усилия, защото после, ако има следващи, това вече е лудост, и ако го направят и другите, това е само добре. Аз съм готов с всеки да седна и да говоря, когато има разум", каза лидерът на ГЕРБ, като отново лансира идеята си за "компромис" за решаване на приоритетите на нацията.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?