Бойко Борисов уволни Петко Сертов от БОРКОР

Петко Сертов, сн. БГНЕС

Премиерът в оставка Бойко Борисов е освободил бившия шеф на ДАНС Петко Сертов от поста зам.-председател на центъра за борба с корупцията по високите етажи на властта, известен като БОРКОР.

Оттам съобщиха за Меdiapool, че Сертов е освободен със заповед на премиера от 27 февруари на основание чл. 19А, ал. 2 от Закона за администрацията. Според този текст председателите на държавни комисии могат да бъдат освободени без предизвестие от орган, който ги назначава.

Няма назначен негов заместник.

Причините за уволнението на Сертов остават също толкова неясни, колкото и назначението му на поста преди две години, след като преди това бе махнат от ДАНС, където дясна ръка му беше соченият за глава на "Октопода" Алексей Петров.

Сертов е бивш шеф на контраразузнаването от времето на премиера Сергей Станишев и първи председател на ДАНС, назначен при тройната коалиция. Отношението на премиера в оставка Бойко Борисов към него премина през няколко етапа.

Първо го освободи от ДАНС и отмени консулското му назначение в Солун, като искаше да го вкарва в затвора заедно със Станишев заради изтичане на класифицираната информация, за която му докладва "лоялният гражданин" Алексей Петров.

Борисов обаче изведнъж реабилитира Сертов, без да дава информация как той е спечелил доверието му и го назначи за зам.-шеф на БОРКОР.

Борисов обаче уреди и други висши кадри на службите с постове, като при назначаването на бившия шеф на Националната разузнавателна служба (НРС) Кирчо Киров за негов съветник обясни, че е "правилно такива хора да бъдат поставяни известно време на държавна работа, за да могат през това време тайните, които знаят, простичко казано - да ги забравят".

Към работата на създадения преди две години център за борба с корупцията имаше много критики, но най-накрая приключи анализът на пропуските и слабостите при провеждането на обществените поръчки и предложи шест технически онлайн платформи, чрез които да се провеждат обществените поръчки в страната.

И.д. директорът на центъра Елеонора Николова обясни наскоро, че анализаторите са открили 300 слаби места в сферата на обществените поръчки, които са систематизирани в 56 групи.

От няколко месеца БОРКОР е с временен шеф, след като през април м.г. Бойко Борисов уволни директора на антикорупционното звено и шеф на Съвета по сигурността към МС Румен Миланов от всичките му постове, включително и като свой съветник.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?