Бойко Борисов в Брюксел: За пръв път се говориха доста добри неща за Русия

Бойко Борисов, сн. БГНЕС, архив

За пръв път вчера се говориха доста добри неща за Русия, съобщи премиерът Бойко Борисов след заседанието на Европейския съвет в Брюксел, на което санкциите срещу Москва отново бяха удължени.

Той обаче цитира германския канцлер Ангела Меркел и президента на Франция Еманюел Макрон, според които все още няма място за радостен оптимизъм.

"Има няколко стъпки в много правилна посока. За пръв път чух толкова оптимистични неща да се кажат. Те не са довършени и затова останаха санкциите. Колеги изнесоха фактите, че около 35 милиарда (долара) са американските инвестиции в Русия по времето на санкциите. Дали са верни, или не - казвам просто какво изнесоха други колеги", уточни премиерът.

Преди ден Борисов се заяви за балансьор в отношенията с Русия. Tой обясни след среща с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, че държи на диалог с Русия и затова работи "толкова активно за съвместния проект за АЕЦ "Белене" и за Балкански поток".

В петък той коментира пред журналисти, че "инвеститорският интерес към строежа на АЕЦ у нас е голям и идва от Китай, Южна Корея, САЩ, Русия и от много места".

По думите му газопроводът "Балкански поток" "създава възможности, ако след 15-20-25 години се наложи плавно затваряне на въглищните централи".

Той отбеляза, че това ще наложи гарантиране на доставките на газ.

"Ние ги гарантираме по два начина - първо с интерконектора с Гърция, където може да идва газ от Азербайджан и втечнен газ. САЩ признаха България за основен газоразпределител на Балканите, хъб "Балкан" е включен и в стратегиите на ЕК", уточни Борисов.

Той добави, че така се постигат гаранциите, поискани преди време от руския президент Владимир Путин за развитието на газопреносната мрежа.

Според Борисов преносът на газ през Украйна няма да спре.

"Зависимите от продажбата на газ са компаниите, които произвеждат газ. Как ще го спрат? Ще се откажат от тези близо 5 млрд. евро? Няма да се откажат, виждате, че обратното е в сила – все повече компании искат да доставят!", каза той. 

Споразумението с Турция за мигрантите трябва да продължи

Борисов коментира, че всички в ЕС отчитат, че споразумението с Турция за миграцията трябва да продължи и никой не говори за ембарго над оръжейния износ за Анкара.

"На колегите от Гърция и Кипър казах да намерят инструменти да се оправят сами, защото подкрепяме ги всякак, но Турция играе в региона в момента изключително важна роля. Много по-меко се изказват всички лидери по отношение на Турция и осъзнават ключовата ѝ роля в региона, като санкциите по отношение на оръжейните ѝ сделки и на спорните ѝ опити да търси газ в Средиземно море вече въобще не са на дневен ред", каза Борисов.

Победата на Борис Джонсън – добра новина

Борисов определи като добра новина резултатите от вчерашните избори във Великобритания. По неговите думи така се прекратява възможността британският парламент да продължи да блокира споразумението за оттеглянето на страната от ЕС.

Премиерът уточни, че въпреки предстоящото прекратяване на вноските на Великобритания в бюджета на ЕС, България няма да загуби пари. 

Споделяне

Още по темата

Още от България