Бойко Борисов: Вече няма парламент, Орешарски да си подава оставката

Бойко Борисов: Вече няма парламент, Орешарски да си подава оставката

Вече няма парламент, правителството на Орешарски вече няма парламентарно мнозинство и трябва да подаде оставка. Така в неделя във Велико Търново лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов разтълкува политическите събития от изтичащата седмица, когато три поредни заседания на парламента бяха провалени заради липса на кворум.

След като внесоха вот на недоверие на правителството от ГЕРБ влизаха в пленарната зала, но не се регистрираха. Депутатите от "Атака" пък с четири изключения, оставени в София "за всеки случай”, групом се изнесоха за цяла седмица в Брюксел с официалното обяснение "партийни срещи”. Както се оказа впоследствие, такива срещи не е имало и така остана съмнението, че пътуването е било само, за да не участва в обсъждането на вота на недоверие.

"Колкото и вашите собственици да ви притискат да правите анализи и да пишете глупости за това, че ГЕРБ са виновни, че няма мнозинство, че няма кворум, ще направя още един анализ, и се надявам да го напишете. Първо, самият Станишев не дойде да подкрепи своето правителство – мандатоносителят. След това, на третия ден "Атака" си върнаха хората, за да направят кворум. След това какво се оказа, че ДПС и БСП им няма депутатите и дори с "Атака" пак нямат кворум. Това се казва бламиране на своя кабинет. Станишев и общо 17 депутата от БСП и ДПС бламираха кабинета на Орешарски. Всеки малко мислещ човек на мястото на Орешарски ще си подаде оставка”, разясни Бойко Борисов, цитиран в неделя от "Фокус”.

По думите му - народът е направил своя избор. Според него при тази ситуация Орешарски трябва да  подаде оставка.

Борисов уточни, че целта на БСП  е правителството да оцелее до евроизборите, за да посочи еврокомисар. "Най-вероятно самият Станишев иска да стане еврокомисар", добави лидерът на ГЕРБ.

Във Велико Търново той разгледа новоизградения Център за ранна диагностика на онкологични заболявания на стойност 9 млн. лв., финансиран  по ОП "Регионално развитие".

"Искам да призова министърът на здравеопазването да бъде професионалист и да не маха професионалистите, дори да са кадри на ГЕРБ, защото в  противен случай става дума за "диктатура, чистка  и полицейщина", отбеляза Борисов по повод намерението на министерството следващата седмица да отстрани д-р Людмил Гецов като изпълнителния директор на МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов" във Велико Търново.

"Сега, след изборите, ГЕРБ е първа политическа сила. Когато народът втори път ни е казал ние да сме първи, да махат кадрите на ГЕРБ само защото са строили и направили нещо хубаво - няма как ние да си мълчим... Сега народът не им е казал сменяйте всички кадри, защото ГЕРБ пак е първа политическа сила с по-малко от първите избори, но хората са ни казали: "Имахте грешки, поправете си. Генерално вие сте по-добри от БСП”. БСП и Станишев пак беше победен, а той се държи все едно е спечелил избори. Такъв срам аз не мога да понеса вече. Той е победен с 97 на 84. Ако играехме баскетбол това щеше да е резултатът, и той да тича и да вика "аз съм първи". Тези говорят все едно са спечелили избори. Осем пъти подред ги побеждаваме и той вика махам кадрите на ГЕРБ защото народът не ги иска. Не, вас не ви искат”, каза Бойко Борисов и добави, че управляващите са превърнали Народното събрание на "плод и зеленчук”.

"Досега не е имало такава ситуация – правителство, което няма парламент, което се събират по аерогарите да дойдат на работа. Едни идват, другите пък ги няма и са в чужбина. Удобно им е да излезе, че ние сме виновни. Ама ние не сме виновни. Ние сме там, цялата група – 97 души. Правителство се прави като имаш стабилно мнозинство, управляваш 4 години, когато си първа политическа сила, имаш самочувствие и морала да го правиш. Как третият и четвъртият ще кажат на първия какво да прави. Защо тогава има избори? Предлагам им и без това всички социологически агенции са техни, да пуснат едно проучванe да класират тях на първо място, нас на четвърти, втори ДПС, трети "Атака", да направят един кабинет, да махнат избирателния закон, да махнат всичко и да управляват 30 години напред. Те това правят в момента”, обобщи Борисов.

По-късно пред Нова телевизия Бойко Борисов заяви, че ГЕРБ "има пълната подкрепа на Европа  като позиция и алтернатива на това, което става".

Ако Европейската народна партия е имала някакви съмнения в действията на партията му, те са отпаднали в четвъртък, когато депутати от "Атака" се опитаха да влязат в централата на ЕНП в Брюксел, за да връчат протест срещу евродепутата Дорис Пак, и понеже не бяха приети се принудиха да пуснат протеста си в пощенската кутия.

Още на другия ден ми се обадиха за подкрепа десетина високопоставени политици, каза Бойко Борисов, който нарече лидера на БСП Сергей Станишев "диктатор".

Също в неделя пред БНР депутатът от ГЕРБ Станислав Иванов обяви, че следващата седмица групата на партията му ще посещава парламентарните заседания, но няма да осигурява кворума. Осигуряването на кворума е задължение на управляващите, те да си го изпълняват, повтори тезата на ГЕРБ Станислав Иванов.

Депутатът от "Атака" Венцислав Лаков обаче също пред БНР каза, че през следващата седмица групата ще бъде в пленарната зала, и гарантира, че Народното събрание ще работи нормално.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?