Бойко Борисов: Всичко лежи върху плещите ми

Рискът за живота му бил много по-голям от този на западните му колеги: И заради Реформаторите да тръгна с колелото ли? То бива, бива, ама вол за мезе не бива

Бойко Борисов: Всичко лежи върху плещите ми

Премиерът Бойко Борисов се оплака в петък как всичко в държавата му лежи върху плещите му и едва ли не цари единовластие. Така той коментира в интервю за Нова телевизия множеството актуални и фундаментални проблеми в държавата, за които той, както винаги, има прости битови обяснения и решения. Борисов се измъкна ловко от сериозни въпроси като решението на ГЕРБ да подкрепи Мая Манолова за омбудсман, цитирайки житейски поучения ту от баща си, ту от майка си, а по темата за зависимостта на главния прокурор даде устно уверение, че не е зависим от него. Освен това съобщи, че всички промени в съдебната система щели се направят след като изтече мандатът на Сотир Цацаров, тоест след пет години. От думите му не се разбра какво точно има предвид.

Ужасно е. Дори не ми е работа аз да се занимавам защо няма пломби

Преди два дни на заседанието на Министерския съвет Борисов разпореди препломбиране на колонките на бензиностанциите и държа тежка реч за охраната на задържаните под домашен арест. Премиерът смята, че МВР няма как да охранява физически хилядите задържани по къщите им и е необходимо да им се слагат електронни гривни. Повод даде автокрадецът Ярослав Димитров, който бе заснет от охранителна камера да краде два луксозни автомобила.

Според Бойко Борисов той е трябвало да бъде под домашен арест, но от съда обясниха, че това не е така. Димитров е бил под домашен арест, докато е течало производството по искане на италианските власти за екстрадиция. Това производство е приключило, а Димитров е бил пуснат на свободата, защото срещу него се гледат и други дела в България. Все пак в четвъртък той бе задържан под стража заради новите кражби.

От Министерството на правосъдието вече обясниха, че пари за гривни в бюджета през тази година няма и се чака отпускането на средства за 2016 година.

"Законите се правят така, че на практика да се шиканира процесът от началото до края и с добър адвокат да не понесеш отговорност", смята той.

"И сега така ги промениха, че домашният арест да го пази полицията. В София има 1 000 души на домашен арест и подписка. Сиреч чисто теоретично, когато са го приемали, 1 000 патрула ще пратят всяка нощ…Ние управляваме, в парламента има хора, които трябва да мислят за тази работа и стоят там и гледат. Аз не мога да знам днеска, почвам сутрин в 6.30 ч. до вечерта да ми мине всичко през главата. Как го направиха? Вместо да вземат да сложат гривни на арестантите или като няма – ние сме една държава… С цялото ми уважение и към съда, и към прокуратурата, но и техните пари отиват в държавния", продължи премиерът.

"То, ако минава всичко през вашата глава, ние сме в едновластие, господин Борисов?" - репликира водещата, на което Борисов отвърна: "Ужасно е. И виждате – дори не ми е работа аз да се занимавам с агенция по метрология, защо няма пломби".

"Завчера с Москов като разговаряхме - същото е в здравеопазването... Така са се подредили, че с много политическа воля, мъка, напън, прокуратура, служби да ги разбиеш", допълни той.

Което куче ме е залаяло, все е побесняло

По темата за избора на Мая Манолова от БСП за омбудсман Бойко Борисов цитира баща си: “Як си сине, ама си будала“, му казвал баща му, защото Борисов лесно прощавал.

"Аз не съм я подкрепил, защото не съм в парламента", застрахова се Борисов за избора на социалистката Манолова, след което направи следното откровение: "Знаете ли колко трудно се отървах от кожата на главен секретар и полицай и мнителността, която имах към хората. Във всяко нещо виждах някакъв план, нещо, което се готви... Мисля, че мога да ви кажа, че действително считам за правилно Мая Манолова да е омбудсман. Нека да се пробва това, да се види как ще се справи."

И допълни, че аферата “Костинброд“, задействана по сигнал на Манолова през 2013 г., направила добро на ГЕРБ, защото позволила партията да се изчисти.

"Къде са тези хора от Костинброд? От партията им няма нищо, заминаха по Брюксел, да се правят европейци. ДПС даваше пресконференции тогава, сега са в опозиция... Всеки си получи заслуженото. Народът ни върна на власт, тях ги прати в опозиция, на БСП им е доста трудно."

“Което куче ме е залаяло, все е побесняло“, заключи той.

Борисов бил под по-голям риск от западните премиери

Бойко Борисов не само подкрепи новия закон за Национална служба “Охрана“, който, според критиките, силно напомня комунистическото УБО, но и се впусна в пространни обяснения колко е важно службата да продължи да работи така.

На въпрос кога български премиер ще се движи (като Дейвид Камерън, б.р.) в нискотарифна компания, той отговори, че и него е можело да го видят с най-нискотарифната компания на посещение в Емирствата. А в САЩ пътувал с "Бритиш еъруейс" по същия начин.

В същото време Борисов омаловажи рисковете, на които са изложени западните му колеги, като напомни за пореден път, че е бил главен секретар на МВР и е арестувал международни престъпници.

"Има голяма разлика дали си изкарал международни престъпници и си ги арестувал, и са ти издавали смъртни присъди. Или си един човек, станал на квотен принцип от някоя от партиите премиер".

"Нашите съседи в Сърбия подцениха този въпрос и премиерът Джинджич си отиде. Луканов не го пазеха. Това нанесе страшно лош имидж на държавата. България не е държава, която не си е посегнала на премиерите", каза министър-председателят.

И да тръгна сега с колелото ли? То бива, бива, ама вол за мезе не бива

"Ако считат, моите приятели от Реформаторския блок, че трябва да си изложим и живота на риск... Защото всички огромни усилия, които полагаме. Защото всичките тези врагове, които... Това са алкохол, това са цигари, това е петрол, крадци... И да тръгна сега с колелото от Банкя за Министерски съвет, това ли да направя, за да им направя кефа и да улесня. Сега бива, бива, но баща ми викаше вол за мезе не бива. Нека да не отиваме в края на популизма", завърши по тази тема Борисов.

Запитан как е възможно да не присъства Делян Пеевски в доклада на квесторите за КТБ, той отговори: "Да са ги написали, ако са открили нередности. Аз мога да гарантирам, че правя абсолютно всичко възможно - през Фонда за гарантиране, през Министерство на финансите... Правим абсолютно всичко да съберем всички цесии. Да приберем парите, които са прехвърлени навън".

Макар че при първото му правителство депозитите на държавни компании в КТБ отбелязаха своя пик, а наредбата за ограничението им бе приета от дошлото след него служебно правителство, назначено от президента, Борисов си приписа като заслуга, че "дръпнал" първите 300 млн. още при Дянков. Според него, ако това е станало плавно, а после се очистят нередностите, е можела банката да не падне.

Той каза, че държавата и сега крепи няколко банки.

Какво му е на Делян Пеевски? А какво му е на Цветан Цветанов?

Запитан какво му е на Делян Пеевски като депутат, че е казал, че ще преговаря с ДПС само без него, той отговори: "Какво му е на Цецо Цветанов за вътрешен министър? В един момент обществото се вдигна. Рано или късно постепенно човек се изхабява, изхабява и идва време да дойде друг... С назначаването му за шеф на ДАНС взриви цялото общество. Сега да седне някой да го защитава..."

Когато ДПС направят нещо добро: "Ефенди, мерси и дотам"

Той пак благодари на ДПС, че са подкрепили съдебната реформа, но се ядосва, че ги слагат в негласна коалиция. "Казваме едно благодаря и спираме да правиме кардинални изводи. Това са неща, които ме дразнят изключително много. Аз съм единственият, който не е правил коалиция с ДПС.

Когато направят нещо добро: "Ефенди, мерси и дотам".

И мен да ме карат задължително да гласувам, ще се дърпам

За саботирания от парламента референдум за въвеждане на мажоритарен и задължителен вот Бойко Борисов каза: “На мен не ми харесва думата задължителен".

“Хората не харесват задължителните неща. Задължителният вот няма да удари ДПС. И мен да ме карат задължително да гласувам, ще се дърпам“, каза премиерът.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?