Бойко Борисов: Всяка нация избира сама дали да катастрофира

Бойко Борисов: Всяка нация избира сама дали да катастрофира

"Всяка нация избира сама дали да катастрофира или не", казва лидерът на ГЕРБ и бивш премиер в интервю пред агенция Ройтерс, публикувано в сряда. Той е представен като бивш бодигард на комунистическия диктатор Тодор Живков. Окачествен е като добре сложен и харизматичен мъж, чийто силен глас се аранжира с експресивно ръкомахане.

Две седмици преди изборите, председателят на най-голямата партия в България отказва да се поддаде на исканията на протестиращите, които го тласнаха да подаде оставка като премиер, и обещава да държи здраво юздите на разходите, отбелязва агенцията в кореспонденция от София. Посочва се също, че два месеца след оставката на правителството, ГЕРБ продължава да води в социологическите сондажи срещу най-сериозния си опонент – БСП.

Борисов нарича социалистите комунисти и припомня, че те са същата група, която е управлявала преди революцията от 1989 година, пише Ройтерс и допълва, че той определя като нереалистично тяхното обещание да създадат нови 250 000 работни места.

Аз не мога да им дам (на хората) нищо оптимистично, за да задоволя тяхното желание да чуят това, което искат. Ще бъде много, много лошо, ако България не успее да сформира правителство. Но със сигурност ще бъде по-лошо, ако това правителство се сформира на всяка цена”, коментира Бойко Борисов.

Макар да не е пожелал да говори за евентуални коалиционни сделки, той казва, че ако ГЕРБ спечели на изборите 100 от общо 240 места в парламента, или 42 процента от гласовете, ще се опита да състави правителство, вероятно с неофициалната подкрепа от по-малки партии.

"Ако ГЕРБ е на власт, ще запази 10-процентния корпоративен и подоходен плосък данък и ще продължи да използва парите от ЕС за изграждане на пътища и за енергийна ефективност, наред с частни инвестиции в области като производство на автомобилни части, което би създало десетки хиляди работни места", обещава Бойко Борисов.

Споделяне

Още по темата

Още от България