Бойко Борисов втвърдява премиерските намеци

Бойко Борисов втвърдява премиерските намеци

Преизбраният за кмет на София и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов продължи да не дава категоричен отговор на въпроса дали смята да остане през целия си 4-годишен мандат на “Московска” 33. По време на своята следизборна пресконференция в НДК в понеделник той обяви партията си за победител в проведения преди ден местен вот и не скри амбициите си един ден да поеме управлението на държавата.

Всички опоненти на Борисов, както и редица политически анализатори са на мнение, че кметът използва столичното кметство като трамплин за премиерския пост.

Лидерът на ГЕРБ обърна специално внимание, че на пресконференцията му е дошъл министърът на държавната администрация от НДСВ Николай Василев. Той напомни, че “няма в света такъв прецедент първата политическа сила от избори да дава пресконференции последна”.

“В същото време такива с по 2-3 процента си говориха цяла вечер”, добави той, имайки предвид резултата на царистите.

Борисов представи данни, според която ГЕРБ са спечелили 591 696 гласа в първия тур на местните избори, а БСП - 512 230. Така той опроверга думите на премиера и лидер на БСП Сергей Станишев от изтеклата нощ, че левицата е водеща сила с 21% от гласовете в национален мащаб.

Според данни на социалистите обаче гласувалите за техните листи са 519 770, а за ГЕРБ 594 138.

Борисов смята да смени ръководствата на свои местни структури заради незадоволителни резултати – тоест извън първо и второ място.

Борисов, който спечели от раз втори кметски мандат в София, изтъкна, че учредената му преди по-малко от година партия на тези местни избори е издигнала свои кандидати, а не се е крила с подкрепа за хора, явяващи се като независими.

ЕНП видя в ГЕРБ като солиден проект

Резултатите от местните избори потвърждават солидността на проекта ГЕРБ в българския политически живот. Това се казва в поздравително писмо на Европейската народна партия (ЕНП), подписано от нейния председател Вилфрид Мартенс и от главния секретар Антонио Лопес-Истурис.  

Според тях вотът на българите е бил особено важен за ГЕРБ, тъй като партията е създадена само преди година. Според тях случилото се на вота отразява доверието на обществото във формацията и в лидерството на Бойко Борисов.

Лопес определя победата на ГЕРБ като “прекрасна новина”. Той споделя, че в момента ЕНП разглежда молбата за членство на ГЕРБ и че изборните резултати ще имат позитивно влияние на крайното решение за членство в европейската дясна формация.

За нас беше важно да се види реалното съотношение в пространството център-дясно, както и спрямо левицата, каза Борисов. Той изтъкна, че Станишев посочва партия ГЕРБ като основен противник и това е първата идентификация. Почти три пъти победихме обединените СДС и ДСБ в София, каза още Борисов.

Избори се печелят лесно, но ни предстоят тежки месеци, години на много работа и много внимателно, при обидена тройна коалиция и подводни камъни пред нас, заяви новият-стар кмет. Той предрече дълъг живот на ГЕРБ и отрече партията му да е “феномен”.  Партията се гради, за да просъществува дълго “след мен самия” и лидерите ѝ ще се сменят, каза Борисов. Така той индиректно отговори на кандидата на СДС и ДСБ Мартин Заимов, според когото ГЕРБ няма сериозно бъдеще, така както и всяка партия “с диктаторски уклон”.  

Без отговор

Борисов отново отказа категоричен отговор на въпроса дали ще напусне кметския пост след две години, за да става министър-председател. По повод думите на Мартин Заимов, че Борисов има навика “да дезертира”, лидерът на ГЕРБ каза, че не знае дали тази дума се използва, когато се отива на по-висок пост.

Премиерският пост е най-труден и най-отговорен, какво е да дезертираш на по-висок пост, запита той. На директен репортерски въпрос “Вие искате ли да ставате премиер?”, той отговори с думите “А вие не искате ли?”.

“Аз нося отговорност, ако партията се развива по този начин и продължи своя възход, никой не може да упрекне хората, че искат да ги управлява”, добави столичният кмет.

В същото време обаче той не пропусне да отговори на нападките на Слави Бинев. Кандидатът на "Атака" проведе най-агресивната анти-Борисов кампания като оприличи кмета на "медиен балон" и дори пускаше задявки с неговите каратистки умения.

"Когато си бит от своя опонент с 33 на 3, единственото нещо, което можеш да направиш е да му поискаш сака, за да го поносиш", обясни Борисов, който е бивш треньор на националния отбор по карате. 

Станишев да разпусне кабинета, за да спаси БСП

По време на пресконференцията, която се излъчваше на живо по БНТ и БНР, Борисов демонстрира добро настроение и си спести обичайните остри нападки срещу обичайните му мишени от левицата и десницата. Той великодушно посъветва Сергей Станишев да напусне тройната коалиция и да насрочи нови предсрочни избори, ако иска да спаси партията си. По повод думите на БСП -лидера от предната нощ, че Борисов трябва да свали розовите очила и да види, че бляновете му не са се сбъднали, защото левицата запазва водеща позиция, лидерът на ГЕРБ отбелязва – аз изобщо не нося очила, за разлика от премиера. Но може би Станишев трябва да си вземе такива, за да изглежда по-мъдър по време на пресконференциите, добави Борисов.

Той обеща да не подлага правителството на уличен натиск, защото партията му не била такава и изповядвала други ценности.

По думите му тройната коалиция трябва да започне да се съобразява с него, защото конфигурацията в парламента е останала само на книга, а обществото е показало, че вече няма доверие в тези управляващи.

Борисов определи Ахмед Доган като единствения “адекватен политик”, който в изборната нощ е признал ГЕРБ за реален политически фактор. В същото време столичният кмет повтори, че Доган управлява правителството в сянка и че смесените райони “не са България” заради ДПС и изборното законодателство.

Подновена оферта към СДС

Борисов поднови офертата си към СДС за общи действия в новия Столичен общински съвет (СОС). Той изтъкна, че лидерът на партията Пламен Юруков се е обадил да му честити успеха. “Аз се надявам, че г-н Юруков няма да се отметне от казаното си преди месец и половина след срещата си с мен, че краткосрочните и дългосрочните програми на СДС и ГЕРБ за управлението на София съвпадат. Очаквам продължаването на добрата съвместна работа със СДС, както бе и досега”, заяви кметът.

Резултатите от вота показват, че ГЕРБ ще има пълно мнозинство от 32 съветници в СОС, а ”Алианс за София” (ДСБ -СДС) ще вкара между 11 и 12.

Бойко Борисов призова десните в София да приемат изборния резултат и заяви, че е бил снизходителен към нанесените му обиди по време на кампанията, а и преди това. Той поздрави Заимов за второто място като заяви, че това е успех за десните, който е нанесъл тежък удар на Румен Овчаров. Само три дни преди вота той заявяваше на всеослушание, че БСП играе със Заимов и Бриго Аспарухов срещу него.

Бойко Борисов обяви за приоритети в самото началото на новия си мандат премахването на бордовете на общинските фирми и оправянето на тротоарите в града. След това той щял да работи за решаване на всички залежали през последните десетилетия проблеми на града.

Споделяне

Още от България