Бойко Борисов: За 20 дни трябва да съберем подписката за референдума

Все ми е тая какъв вариант за мажоритарен вот ще има, важното е да се приеме

Бойко Борисов: За 20 дни трябва да съберем подписката за референдума

Ако подписите в подкрепа на референдум за изборните правила не се съберат за 20 дни, няма да се събират и за 220. Няма ли вълна, няма да се случи, казва лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в интервю пред Mediapool.

Г-н Борисов, казахте, че подкрепяте Инициативния комитет на проф. Близнашки и проф. Янакиев за референдума по въпросите, предлагани от президента. Първоначално съществуваше идея ГЕРБ сами да направят комитет и подписка, защо се отказахте от тази идея?

Няма да дублираме инициативните комитети, когато може да се ползва цялата гражданска енергия. Изцяло ще подкрепим този Инициативния комитет (ИК) на професорите и подписите, които ще събираме, ще отидат в техния щаб.

Доколко спонтанно се създаде този ИК, при положение, че преди няколко дни казахте, че сте се чували с Реформаторския блок по темата за непартийна инициатива?

Че идеята е спонтанна и на тези хора от ИК, е видно. А че съгласувахме общи действия, за да може да се включи цялата енергия на обществото и да се впрегне срещу тази нова Тройна коалиция, също е вярно. И мисля, че е крайно време опозиционните партии, така както в Украйна, да действаме съвместно за свалянето от власт на Тройната коалиция.

Проф. Близнашки не смята, че трябва да се променят въпросите за референдума. Вие защитавате ли тези идеи или просто искате референдум?

Аз на проф. Близнашки и на проф. Янакиев им казах, че ако търпят въпросите някаква промяна, ние ще ги подкрепим. Но пък не виждам защо, ако има електронно банкиране, да няма електронно гласуване. Не виждам защо да не може да се измисли софтуер, който да гарантира, че няма да стане подмяна на вота.

Задължителното гласуване звучи зле, но е единственият начин в края на краищата българите да се ангажират и да разберат, че от изборите зависи живота им. А не после да правим протести, стачки и митинги. Денят на избора – отиваме всички и гласуваме и после четири години да си живеем спокойно. Считам, че на този етап е добре да се направи.

Иначе аз съм голям привърженик на мажоритарния елемент – колкото повече, толкова по-добре. Всъщност ГЕРБ е мажоритарна партия.

В какъв смисъл е мажоритарна партия?

В смисъл, че аз съм печелил мажоритарно всички избори. Не е ли същото?

Същото ли е Бойко Борисов и ГЕРБ?

Че кое е различното? Аз като лидер на ГЕРБ съм пренесъл върху нея свои успехи и неуспехи. Когато аз губя, губи и партията. Когато печеля, печелим. Освен това нашите знакови лица в партията вече са над 30. Мога да ги изброя: Фандъкова, Митко Николов, Живко, Андрей Ковачев, Мария Неделчева, Влади, Лили, Московски, Евелина, Нона, Танов...

И все пак каква идея за мажоритарност имате? По един мажоритарен депутат във всеки избирателен район, както беше 2009 г., или смесена система тип немската – 120 мажоритарни, 120 пропорционални?

Все ми е тая кой вариант ще се избере в парламента. Важно е да го има. Партиите са най-важното нещо, но когато в партиите са мажоритарно харесвани хора, партиите вървят нагоре и са силни, стабилни и могат да налагат своето управление пред обществото.

Ще успеете ли за три месеца, колкото е изискването по закон, да съберете необходимите подписи?

Е, ние трябва да си поставим амбициозен срок, в който за 15-20 дни да се съберат подписите. Ако тези подписи не се съберат за 20 дни, няма да се събират и за 220. Няма ли вълна, няма да се случи. Въпросът е ИК да си направи бързо щаба и да изработят начин за събирането на подписите.

Аз в петък събирам в Казанлък всички кметове на ГЕРБ и всички областни ръководители. И съм помолил Близнашки и Янакиев, ако имат време, да дойдат да им кажат какво се очаква от нас, за да стартираме веднага. Ако не успеем за 20 дни, няма да успеем.

Ако на самото допитване се развие сценарий ала АЕЦ "Белене" – само 20% отидат до урните, дори и да гласуват положително, пак ли ще изтълкувате резултата както този за ядрената енергетика: че обществото не се интересува, от което следва, че не желае да приеме идеите на президента?

Да, ако няма интерес, изводът се налага сам.

Давате си знаци с Реформаторския блок, хем говорите за партньорство, хем след това се критикувате един друг. Ще имате ли еднозначна позиция едни към други, за да знаят и избирателите ви?

Не ми преписвайте чужди грехове. Аз за РБ не съм казал нито една лоша дума. Освен хубаво друго не съм казвал. Или не говоря, или винаги съм казвал, че са умни, интелигентни, готини хора. Аз освен уважение към тези хора друго не изпитвам. Иначе ДПС пускат някакви неща за целувки с РБ и така нататък, а те БСП и ДПС се целуват по Орлов мост.

 

Публикуваме първата част на интервю с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Втората част очаквайте в петък - 07.02.2014 г.

Споделяне

Още по темата

Още от България