Бойко Борисов за отстраняването на Великова: Главанаци! Това е безобразие

Корнелия Нинова обяви, че "днес е денят всички да се противопоставим"

Бойко Борисов за отстраняването на Великова: Главанаци! Това е безобразие

Премиерът Бойко Борисов се разграничи в петък от поредния тежък политически скандал – с отстраняването от ефир и натиска върху журналистката от БНР Силвия Великова, която в крайна сметка бе възстановена като водеща.

"Главанаци, главанаци е точната дума. Имам чувството, че го правят нарочно".

Така премиерът Бойко Борисов коментира пред журналисти в Русе отстраняването от ефир на Силвия Великова, чийто ресор е съдебната система.

Борисов каза, че се е обадил още вчера на Великова като научил за отстраняването ѝ, за да провери дали е вярна тази информация. Двамата се познавали лично още от времето, когато Борисов беше главен секретар на МВР, а Великова отразявала работата на ведомството. От тогава двамата се поздравявали по телефона за празници и поддържали нормални човешки отношения.

"Като чух за тази глупост, ѝ се обадих да потвърди. Не го познавам директора на БНР, не съм го и виждал. Помолих да му предадат, защото изпълнителната власт дава парите, но не се меси, но съм и председател на партия, чиято парламентарна група е гласувала за неговия избор, и ако не оправи това безобразие, ще отида в парламента и ще накарам парламентарната група да му иска оставката", каза Борисов видимо възмутен.

Преди няколко дни по подобен начин Борисов се разграничи и от шпионския скандал, свързан с акцията на прокуратурата срещу сдружение "Русофили". Тогава Борисов заяви, че няма нищо общо. И в двата случая премиерът се изкарва жертва на неизвестни дори за него сили.

На журналистически въпрос кой прави всичко това, премиерът Борисов отговори: "Вие сте журналисти, разследвайти. И аз не мога да схвана кой".

Премиерът: Пик и "Бивол" са едно и също

В отговор на въпроси Борисов влезе в обяснения и за финансирането на медиите през политическа реклама.

Той заяви, че ГЕРБ няма да дава пари за реклама по време на предизборната кампания както на разпространилия без разрешение снимки с интимно съдържание сайт Пик, така и на други медии.

"Скандалът с Пик е като скандала с "Бивол" и много други телевизии и радиа. На евроизборите сме дали на огромния брой медии от партийната субсидия, сега не даваме на никой. Това съм разпоредил. Така че за политическа реклама пари Пик няма да получи от нас, но няма да дадем и на другите медии, защото смятам че и те по същия начин прекаляват в други сфери. Това, което можем да направим, е да не им даваме пари за политическа реклама. Точка", каза премиерът.

Спирането на средствата обаче не се отнася за парите към медиите по европроекти, които минават през министерствата. "На министерствата не се месим", каза Борисов, и уточни, че Министерският съвет няма договор с Пик.

Нинова: Днес е денят всички да се противопоставим

Междувременно, лидерът на БСП Корнелия Нинова също излезе с позиция в защита на Силвия Великова, като адресатът бяха управляващите, начело с Борисов.

От парламентарната трибуна Нинова подчерта, че станалото в четвъртък е поредното посегателство върху свободата на словото:

"Преди това бяха Генка Шикерова, Милен Цветков и много и още редица не само журналисти, но и хора, които критикуват властта и имат различно мнение, бяха уволнявани от работа, техните семейства бяха притеснявани, на техния бизнес беше посягано. Вчера беше опозицията, днес е журналистиката, утре кого, уважаеми управляващи и г-н Борисов, ще дискредитирате? На кого ще запушите устата, кого ще оковете с белезници и ще ни подкарате към следствието“.

Социалистката подчерта, че свободата няма цвят. "Ако не се обединим всички срещу мракобесието и диктатурата, които се налагат в страната. Те ще ни отнемат свободата без оглед на цвета, за нея трябва да воюваме всеки ден и заедно”, добави Нинова.

Лидерът на БСП направи и препратка към декларацията "Днес е денят“, с която над 30 медии и над 100 журналисти в лично качество призоваха партии и отделни политици да поставят заедно с тях границата като престанат да легитимират "медии“, погазващи стандартите и етиката на журналистическата професия.

"Сега ние от БСП призоваваме - днес е денят. Не ни е страх. Днес е денят всички да се противопоставим на вчера, когато беше свалена от ефир Силвия Великова. Днес е денят всички да се противопоставим на онзи ден, в който журналистът Юрий Борисов беше отведен с белезници на разпит като свидетел. Днес е денят да се противопоставим на 30 август, когато министър-председателят Бойко Борисов изключи микрофоните на журналистите в Министерски съвет. Сега, уважаеми журналисти, се обръщаме и към вас и вие да не отразявате онези политици, които потъпкват свободата на изразяването, които нареждат да ви уволняват, за това, че сте неудобни и че задавате неудобни въпроси”, каза Нинова.

Споделяне

Още по темата

Още от България