Бойко Борисов за "Яневагейт": Две каки си говорят, да не коментираме

И премиерът избяга по тъча – важно било дали записите са законни, а не какво разкриват

Бойко Борисов на една маса с Владимира Янева и Цветан Цветанов, докато все още бяха в добри отношения. Снимка БГНЕС

"Не мога да обръщам внимание на две каки, които са се събрали и си говорят". Това е първият публичен коментар на премиера Бойко Борисов за аферата с изтеклите записи на разговори между съдийките Владимира Янева и Румяна Ченалова, в които се чува, че Борисов поискал от главния прокурор Сотир Цацаров да "опраска" Янева (първоначално агенция "Фокус" разпространи информация, че ги е нарекъл "свраки"-бел.ред.).

Изтеклите разговори, които "Биволъ" публикува на порции, са от февруари т.г., когато тогавашната председателка на Софийския градски съд (СГС) Владимира Янева, обвинена за незаконни разрешения за подслушване по разработката "Червей", се опитва да си уреди по-щадяща санкция от Висшия съдебен съвет (ВСС). Тя разказва подробно на Ченалова (търговски съдия от СГС) как председателят на Върховния административен съд Георги Колев се е опитвал да звъни на Борисов по нейния случай, но той не му вдигнал.

Цветанов вече не бил в приятелски отношения с Владимира Янева

"Не съм се виждал с Владимира Янева от четири години, преди това бяхме семейни приятели, но след като ми бяха повдигнати обвинения, прекратих връзката с нея", заяви бившият вътрешен министър и председател на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов в интервю пред бТВ във вторник.

Цветанов каза, че е нямало политически натиск за Владимира Янева и Румяна Ченалова и че не е обсъждал ситуацията на бившия председател на Софийския градски съд (СГС) с премиера Бойко Борисов.

Още

В следващия запис Янева разказва как премиерът наредил на главния прокурор да я "опраска". После се чува как Янева пускала есемеси на Борисов, докато той бил на посещение в Брюксел, за да му обяснява, че не била нарушила закона и няма нужда да бъде отстранявана от съдебната система.

След есемеса на Янева се обадил "човекът на Борисов" във ВСС Димитър Узунов да ѝ каже, че "човекът от Брюксел" ѝ казвал да не се притеснява, че всичко било само за пред медиите. В крайна сметка в сагата се намесва шефът на Етичната комисия на ВСС Ясен Тодоров, който се видял лично с Янева. Съдийката разказва: "Виждаме се с Ясен. Ясен каза: "Бойко ми прати един от неговите най-близки хора да ми каже по никакъв начин тебе да не те закачаме!"

В първата си публична реакция на записите, които излизат от две седмици, министър-председателят призова обществото да не им обръща внимание, защото така се "толерират незаконни действия".

По този начин Борисов се вписа във вече възприетия курс на останалите засегнати в скандала да коментира дали записите са законни и кой ги е правил, а не какви факти разкриват. За да омаловажи съдържанието на разговорите, премиерът определи казаното от две водещи съдии в България като раздумка във фризьорски салон или при маникюристкита, където "всички говорят за мене".

"Да коментираме незаконни неща означава да толерираме незаконните действия. Ние толкова усилия положихме и понесохме загуби заради упреци, които не се доказаха за подслушване и то от страна на държавата, а как си го позволяват участници да го правят или някой частно да ги записва хората, тогава влизаме в тяхното лично пространство. Аз не мога да забраня особено във фризьорските салони, при маникюристките – всички говорят за мене”, каза Борисов по време на посещението си във Вършец.

В случая става дума за председателката на едно от най-важните съдилища в държавата – Софийския градски съд и на търговски съдия от същия съд, издигнали се по легитимен начин в съдебната йерархия и от които е зависел изходът на сериозни правни казуси.

"Не мога да коментирам нещо, което исконно съм против. Когато двама души си говорят, а някой ги записва. Първо - не мога да кажа, дали са знаели или не са знаели, могат да си го направят и сами. С цялото му уважение, не ми се коментират жълтини. Факт е, че от начина, по който от това, което чух да се коментира,че много правилно институциите са направили така, че тези хора не са на тези постове – това е положителното от цялата работа", обясни премиерът.

Той пак повтори позицията си за "Червей", която фигурира в записите на Владимира Янева като знак за нейното бъдещо "опраскване": Аз никога не съм се крил за моето мнение по въпроса и в Брюксел го казах искането: Цветанов да получи 4 години, а за операция "Червеи” трябва да получат 400 години".

Борисов обяви тази своя позиция на 12 февруари в Брюксел, а само пет дни по-късно прокуратурата образува дело срещу Владимира Янева за разрешаване на незаконни специални разузнавателни средства по "Червей". На 19 февруари ВСС я отстрани временно от съдебната система, но така и не ѝ беше образувано дисциплинарно производство, което даде възможност за нейното бъдещо връщане в системата.

Преди ден Етичната комисия на ВСС се отказа да вика Бойко Борисов да даде обяснения по аферата с аргумент, че първо трябва да разпита Владимира Янева и Румяна Ченалова. Прокуратурата на свой ред проверява основно кой е направил записите, а не тяхното съдържание.

Предстои да се види дали Янева и Ченалова няма да се почувстват засегнати от квалифицирането им като "свраки" и няма ли да поискат поне извинение от Борисов.

Споделяне

Още по темата

Още от България