Бойко Борисов: Заедно с мен кметовете знаем по 2-3 езика

България е за пример в Европа, всичко останало е популизъм и социализъм

Бойко Борисов: Заедно с мен кметовете знаем по 2-3 езика

"Нашите министри и кметове са предимно млади хора, завършили навън, с по няколко езика, много добри експерти са, заедно с мен знаем по два-три езика". Това разясни премиерът Бойко Борисов по време на провеждащ се в София семинар на Европейската народна партия (ЕНП) в петък.

 

Борисов не уточни кои езици владее. Доскоро той бе на мнение, че не са му нужни чужди езици, защото има преводачи. След това обаче разкри, че е започнал да изучава английски език, вече познава думата "congratulations" и щом я чуе от устата на европейски политик по свой адрес, спира да слуша нататък. Не е казвал на какво ниво са ученическите му познания по френски, който той пренебрегнал заради футбола: "Вместо това да ходя да уча по френски ... ходех да ритам топка и я лъжех".

 

По време на семинара "Градското измерение на политиката на сближаване" Борисов заяви още: "Гордея се с публичните и прозрачните процедури в България". След това изброи инфраструктурните постижения на правителството си.

 

Той разясни още, че "ние сме приели принципа на Германия – колкото пари изкараме, толкова да харчим" и според него ЕНП трябва да го въведе като изискване и критерий дори за членство в партията.

 

Вероятно Борисов има предвид десните партии, които са управляващи в страните си, но като цяло тезата за ролята на ЕНП в спазването на Маастрихските критерии не стана много ясна.

 

"Не случайно само България и Германия бяха извадени от процедурата за свръхдефицит, а само България, Финландия и Дания, за съжаление на Европейския съюз, изпълняват Маастрихските критерии", коментира Борисов.

 

"Всичко останало е популизъм и социализъм. Трябва ясно да се ограничи лъжата на социалистите към хората. Всеки иска да вдига пенсиите и заплатите. Ако това ще ни доведе до Гърция или това, което се случва в Испания, Италия, Португалия, това е цена, която не да се плаща, защото ще разбие и Съюза. Политиката на ЕНП трябва да е такава”, заяви Бойко Борисов.

 

Пред съпартийците от ЕНП той каза още, че правителството му усвоява над 30 и няколко пъти повече европейски средства от предишния кабинет, като отбеляза и "озадачаващи разлики" в цените на проектите в България и съседните страни.

 

"Ако погледнете колко струват метрото, магистралите, жп линиите в България и в другите европейски страни, ще видите озадачаващи разлики. Средно в България километър магистрала е 2.5 милиона евро. При нашите съседи Гърция, със същата природа, са по 16 - 17 милиона евро. Километър метро в България е около 32 - 33 милиона евро. Една и съща машина копае тунелите", каза Борисов.

 

Той призова ЕНП към по-категорична позиция за присъединяването на България и Румъния в Шенгенското пространство. Всеки ден натискът на емигранти към България от Сирия, Ирак, Ливан, Тунис е огромен, заяви Борисов.

 

"България е пример за нашите съседи. В Сърбия са във фактически банкрут, в Гърция виждате какво е положението, в Румъния спряха европейските програми в четири сфери – на 10 милиарда евро. Ние се стараем много”, каза Борисов.

 

"Не е нормално социалистите в Европа всеки ден да казват, че подкрепят България за Шенген, а дясно правителство в Холандия да спира държава, която всъщност в момента е подложена на най-големия натиск и харчене на пари заради Сирия. Не е честно. Ние ги спираме и сме надеждна охрана на границата. Преди ми беше безразлично, но сега, когато харчим толкова пари в България, заради една партия в Холандия, съжалявам, но не е честно”, заяви министър-председателят, пропускайки да отбележи, че освен Холандия и правителството на Ангела Меркел в Германия има резерви към приемането на България и Румъния.

 

В заключение премиерът отбеляза по повод днешния ден на национален траур, че патриарх Максим е много уважаван в България и народът го обича.

Споделяне

Още по темата

Още от България