Бойко Борисов: Захариева да се захваща за работа заедно с Христо Иванов

Съдебната реформа ще даде възможност крадците на коли да влязат в затвора и да се намали битовата престъпност

Премиерът Бойко Борисов пожела на новоизбрания си министър Екатерина Захариева да се захваща за работа заедно с предшественика ѝ Христо Иванов да "продължат заедно това, което правеше той". Както е известно, това, което се опитваше да прави Иванов – истинска съдебна реформа, доведе до бламирането му от ГЕРБ и останалите партии без РБ, в резултат на което подаде оставка и този петък парламентът избра Екатерина Захариева на негово място.

По това време Борисов бе в Брюксел на заседание на Европейския съвет. Там той коментира пред български журналисти, че е гледал дебатите в парламента, тъй като "техниката дава вече тези възможности".

"Искам да поздравя Екатерина Захариева за новия избор. Надявам се с Христо Иванов да продължат заедно това, което правеше той, да има толерантност и разбиране, и те го демонстрираха в парламента, мисля. Да се захващат за работа; приехме промени в Конституцията, сега трябва законите да бъдат съобразени с тях. Процесуалните закони са изключително важни, защото промяната в Конституцията е рамката и това, което хората само чуват. Законът за съдебната власт и промените в процесуалните закони ще бъдат това, което хората ще разберат и усетят - по-бързо производство, по-качествено, по-голяма и бърза наказуемост на извършителите на престъпления. Хората реално това очакват от реформата", коментира премиерът.

"Видяхте в последните дни и г-жа Масларова, и г-н Бисеров, получиха оправдателни присъди. Не правителството дава присъдите, не правителството внася доказателствата. Затова всички говорим за реформа, за да може тези, което внасят делата в съда, да бъдат изрядни, за да може съдът да отсъди това, което се очаква, и виновните да влязат в затвора", каза още Бойко Борисов.

В отговор на въпрос, свързан с малкото случаи на осъдени за корупция по върховете на властта и сериозни престъпления, Борисов каза, че това е нещо, които и той много трудно може да обясни.

След това изтъкна, че реформите в съдебната власт ще дадат възможност в затвора да влязат крадците на коли и да се намали битовата престъпност.

"Тези вратички, които десетилетия стоят в законите, аз многократно съм давал пример с крадците на коли, по домовете, където обикалят. Ние всеки ден задържаме крадци с по 20-30 висящи дела. Има някои и с по 40. Това трябва да се промени. Именно това ще даде възможност като влязат тези хора в затвора, битовата престъпност. Това, което най-много трови хората - сутринта като се събудят колата да им е пред дома или да не разберат, че през нощта са били обрани", поясни министър-председателят.

Споделяне

Още по темата

Още от България