Бойко Борисов: Започнат ли да свалят рейтинга на една страна, тя поема надолу

Виктория Нюланд и Бойко Борисов

"Когато основни кредитни агенции в света почват да свалят кредитния рейтинг на една държава, след това много бързо тя се засилва по нанадолнището и става Гърция преди години", коментира от Вашингтон лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, цитиран от "Фокус". Думите му са по повод решението на "Стандарт енд Пуърс" да свали с една степен кредтиния рейтинг на България.

"За съжаление, българите си избраха такива втора, трета и четвърта партия, че сега всички трябва да съжаляваме за загубеното време", продължи Борисов.

"Просто не трябва да си пророк. Когато познаваш финансовите и икономическите възможности, като виждаш спрените реформи, като виждаш как замразиха пенсионната реформа, как взимат кредити, как харчат без да имат приходи от приходните агенции, то е абсолютно естествено да ни свалят кредитния рейтинг”, посочи лидерът на ГЕРБ, който е на едноседмична делова визита в САЩ.

"Напомням само, че във времето на най-тежката финансова и икономическа криза в света на България и на София се вдигаха кредитните рейтинги. Това са показатели, които са много видни и показват огромната разлика между управлението на ГЕРБ и на тройните коалиции досега”, добави той.

Според Борисов "държавата е в технически банкрут". "Спрени еврофондове, подписани договори, които не са обезпечени, включително и "Южен поток” сега от това, което разбирам, че въпреки забраната на Европейската комисия, те са си позволили да го подпишат, за което има неустойки, продължи Борисов.

Той каза още, че от посещението си в САЩ останал с впечатлението, че там вече не гледат на България по същия начин. "България вече не е същата, не е такава като преди една година, не е предсказуема страна – нещо, което толкова дълго време градихме като имидж, вече го няма”, каза той.

В САШ лидерът на ГЕРБ разговаря с помощник-държавния секретар на САЩ Виктория Нюланд. Един от акцентите на срещата е била енергийната независимост на България и Европа.

На срещата във Вашингтон Борисов и Нюланд са обсъдили политическата ситуация в България след европейските избори, както и резултатите в борбата с корупцията и организираната престъпност в България. Засегнат е бил и въпросът за състоянието на медийния сектор в страната.

Председателят на ГЕРБ и помощник-държавният секретар на САЩ са говорили и за евроатлантическите позиции на България като член на Европейския съюз и НАТО на фона на кризата в Украйна.

Споделяне

Още от България