Бойко Борисов: Започнат ли да свалят рейтинга на една страна, тя поема надолу

Виктория Нюланд и Бойко Борисов

"Когато основни кредитни агенции в света почват да свалят кредитния рейтинг на една държава, след това много бързо тя се засилва по нанадолнището и става Гърция преди години", коментира от Вашингтон лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, цитиран от "Фокус". Думите му са по повод решението на "Стандарт енд Пуърс" да свали с една степен кредтиния рейтинг на България.

"За съжаление, българите си избраха такива втора, трета и четвърта партия, че сега всички трябва да съжаляваме за загубеното време", продължи Борисов.

"Просто не трябва да си пророк. Когато познаваш финансовите и икономическите възможности, като виждаш спрените реформи, като виждаш как замразиха пенсионната реформа, как взимат кредити, как харчат без да имат приходи от приходните агенции, то е абсолютно естествено да ни свалят кредитния рейтинг”, посочи лидерът на ГЕРБ, който е на едноседмична делова визита в САЩ.

"Напомням само, че във времето на най-тежката финансова и икономическа криза в света на България и на София се вдигаха кредитните рейтинги. Това са показатели, които са много видни и показват огромната разлика между управлението на ГЕРБ и на тройните коалиции досега”, добави той.

Според Борисов "държавата е в технически банкрут". "Спрени еврофондове, подписани договори, които не са обезпечени, включително и "Южен поток” сега от това, което разбирам, че въпреки забраната на Европейската комисия, те са си позволили да го подпишат, за което има неустойки, продължи Борисов.

В САШ лидерът на ГЕРБ разговаря с помощник-държавния секретар на САЩ Виктория Нюланд. Един от акцентите на срещата е била енергийната независимост на България и Европа.

На срещата във Вашингтон Борисов и Нюланд са обсъдили политическата ситуация в България след европейските избори, както и резултатите в борбата с корупцията и организираната престъпност в България. Засегнат е бил и въпросът за състоянието на медийния сектор в страната.

Председателят на ГЕРБ и помощник-държавният секретар на САЩ са говорили и за евроатлантическите позиции на България като член на Европейския съюз и НАТО на фона на кризата в Украйна.

Споделяне

Още от България

Защо се стигна до хаоса с ваксинирането срещу Covid?