Бойко Коцев: България съжалява за ”Южен поток”

Полагат се усилия да се запазят руските туристи у нас

Бойко Коцев: България съжалява за ”Южен поток”

България се отнася със съжаление към решението на Москва да спре работата по газопровода "Южен поток", заяви в понеделник българският посланик в Русия Бойко Коцев.

”С внимание и голямо уважение следим изявленията на руски топ мениджъри и се отнасяме със съжаление към това основният инвеститор да спре работата по "Южен поток". България беше надежден партньор в този проект", каза дипломатът.

Той посочи, че българските компании продължават да работят по проекта "Южен поток" и изпълняват задълженията си по сключените договори.

Коцев допълни, че в Европейския съюз сега се обсъжда как регионът да бъде осигурен с енергийни ресурси.

"Получаваме газ от три направления, сега се разработва и четвърто - Каспийския регион, в перспектива и пето - от Близкия изток. За нас това е много важно, тъй като, когато Русия и Украйна се карат, страда България", отбеляза Коцев.

”Активно разработваме връзки с Гърция, Турция, Сърбия и Румъния. България има разклонена газотранспортна система, която я прави надежден транзитен партньор", заяви той.

”По данни от геоложки проучвания в българския континентален шелф има големи залежи от газ и ние планираме да започнем разработването им”, каза още посланикът.

Той коментира още, че България се надява през тази година да няма спад на руските туристи у нас.

"Икономическата криза, слабата рубла и инфлацията могат да накарат много руснаци да се откажат тази година от почивка в чужбина. Въпреки неблагоприятната ситуация обаче България прави всичко възможно да запази нивото на руските туристи у нас", каза посланик Коцев:

Според него България е гостоприемна и създава условия гражданите на Руската федерация да се чувстват добре по нашите курорти и балнео центрове. 

От 2015-а година те имат и нови визови облекчения, които ще бъдат на тяхно разположение, ако руските туристи са посещавали вече страната ни, припомни Коцев, цитиран от БНР.

Посланикът прогнозира благоприятно развитие на търговско-икономическите отношения между страните. Заради украинските събития българският износ за Русия се оскъпява, защото стоките трябва да се доставят по обиколни маршрути.

"Най-важното е да се постигне мирно решение в Украйна на базата на минските споразумения във времевия график, в който те бяха договорени. Това ще даде една допълнителна възможност да се облекчат процедурите, свързани със стокооборота между България и Русия, преди всичко в областта на селското стопанство", каза той.

Споделяне

Още от България