Бойко Найденов е "раздразнен" от предлагането на конкурента му за шеф на следствие

Бойко Найденов. Сн. БГНЕС

Настоящият директор на Националната следствена служба (НСлС) Бойко Найденов изрази в петък пред БНТ "раздразнението" си от начина, по който бе издигнат неговият конкурент за поста в лицето на прокурора Евгени Диков.

Найденов е ядосан, че зад кандидатурата е застанал представителят на следствието във Висшия съдебен съвет Румен Георгиев, който съвсем до неотдавна бе заместник-шеф на следователите. В същото време ръководителят на НСлС отказа да даде оценка на Диков.

"След като е приел, че има качествата да излезе на едно такова състезание, аз между другото се радвам, че има такова състезание, най-малкото защото надбягване с един състезател не е надбягване и е хубаво да има конкуренция. От друга страна самата номинация, представена от бившия мой заместник, малко ме раздразни, доколкото самият Румен Георгиев аз го предлагах на два пъти да бъде освободен като заместник. Не беше коректно от негова страна. Мисля, че другите колеги имат пълно основание да застанат зад кандидатурата на господин Диков, но не и той", обясни Найденов, с които открехна завесата за тлеещите конфликти в следствието.

Въпреки отношението на Найденов към Георгиев, редовите следователи гласуваха доверие именно на своя заместник-шеф за техен представител във ВСС. Сегашният шеф на следствието се ползва с широка подкрепа в съдебния съвет. Неговата кандидатура е подкрепена от сегашния главен прокурор Борис Велчев, председателя на Върховния административен съд Георги Колев и други петима членове.

Евгени Диков има подкрепа на представителя на следствието във ВСС и четирима съдии.


Бойко Найденов се очертаваше като единствен кандидат за шеф на НСлС, но в последния момент петима членове на ВСС издигнаха и кандидатурата на Евгени Диков от Върховната касационна прокуратура. Самият Найденов стана шеф на следствието преди пет години от позицията си на върховен прокурор.

От изказванията на ръководителя на НслС в петък обаче проличаха амбиции за позиция, по-висока от тази, за която кандидатства сега. "Всеки един прокурор, който е започнал да работи в тази служба и да каже, че не иска да стане главен прокурор, ви лъже", обясни той. Той реши да опише ситуацията, в която се намира, с грузински тост: "Имам пари да си купя коза, но нямам желание. Желание имам да си купя голяма къща, но пък нямам пари. Дано някога да се сбъднат желанията".

"Нещата по принцип се следват стъпка по стъпка. Аз така или иначе съм решил да довърша това, което започнахме преди пет години (в следствието)", обясни Найденов и изброи успехите си, сред които прекратяването на безнадеждните дела и натоварването на следователите с работа.

Найденов коментира и краха на прокуратурата по делата "САПАРД" срещу Марио Николов, Людмил Стойков и още петима души. Той призна, че е работил от самото начало по разследването, продължава да е убеден в правотата на обвинението и изрази недоумението си от факта, че в Германия делото е приключило с успех за тамошната прокуратура, а тук - не.

Той обаче не спомена за тежките критики към българското обвинение, че е оплескало напълно делото с решението си да го раздели на две части.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?