Бойко Найденов не се отказва от амбициите си да оглави прокуратурата

"Ако в един момент преценя... ще се кандидатирам", заяви преизбраният шеф на следствието

Бойко Найденов

Ден, след като бе призбран като шеф на Националната следствена служба (НСлС) заместник-главният прокурор Бойко Найденов даде да се разбере, че въпреки това не се е отказал от амбициите си да оглави държавното обвинение след подалия оставка Борис Велчев.

Найденов неведнъж е коментирал в свои интервюта, че би излъгал, ако каже, че като обвинител не би искал един ден да стане главен прокурор.

"Ако в един момент преценя, че мога да се кандидатирам, разбира се, ще се кандидатирам, но към настоящия момент нито е отворено това състезание, нито са видни кандидатурите. Така че нека да изчакаме", каза той пред БНР в петък, подчертавайки, че е "най-добре да се оставят нещата открити – не казвам нито да, нито не".

Освен неговото име в магистратурата отдавна вървят слухове за още няколко много вероятни претенденти за мястото на Велчев, назначен в четвъртък в Конституционния съд с указ на президента Росен Плевнелиев. Това са близкият до вътрешния министър Цветан Цветанов шеф на Пловдивския окръжен съд Сотир Цацаров, другият зам.-главен прокурор Галина Тонева и градският обвинител на София Николай Кокинов.

"Не знам как се издържа седем години под такова напрежение. Отговаряш за всичко, което се случва в страната, без да имаш възможност да го решаваш сам. Носиш отговорност за работата на други хора. Главният прокурор разполага с много малко правомощия – той нито назначава, нито уволнява, почти не може да наказва. Същевременно носи отговорност за действията на своите подчинени, които могат да повлияят във всяко едно направление на обществения живот", поразсъждава в петък Найденов.

Шефът на НСлС каза още, че в момента следователите гледат около 60-70 дела на година, които макар да са малко като брой, са значително по-сложни от казусите, които се поверяват на разследващите полицаи в МВР.

Според него действително имало следователи, които не искат да работят, но повечето му колеги били кадърни хора, които търсят работа. Като заместник-главен прокурор по разследването, Найденов смята да работи по увеличаването на работата, която окръжните прокурори в страната възлагат на следователите.


По повод мнението, изразено преди ден от члена на ВСС Румен Боев, че прокурорите предпотичат да възлагат дела на дознателите, защото са по-изпълнителни, Найденов коментира, че заради това се стига до оправдателни присъди. И все пак призна, че такива има и по дела, по които работят следователи, но тези разследвания били по-тежки, по-сложни за доказване, изисквал се по-голям доказателствен материал.


Както и при изслушването си пред ВСС в четвъртък, шефът на следствието заяви, че трябва да се прецени как се формира вътрешното убеждение на прокурори и следователи, защото когато "нееднократно се формира грешно", този магистрат не трябвало да работи в системата.

Споделяне

Още по темата

Още от България