В програмна реч

Бойко Найденов обеща да се бори с корупцията, кражбите и да ускори делото "Марковска"

Той самият не съобщил за кражба, защото не вярвал, че ще открият крадците

Бойко Найденов, Сн: БГНЕС

Временният главен прокурор Бойко Найденов обеща в понеделник да се бори с кражбите, корупцията, безотговорността в държавното обвинение и да ускори делото "Марковска". Предварително обявената цел на изявата му бе да отчете какво е свършил за един месец на високата позиция, но вместо това той даде ясен сигнал, че иска думите му да се четат като програмна реч: "Какво бих правил, ако бъда избран за постоянен главен прокурор".

В четвъртък Висшият съдебен съвет ще избира между трима кандидати за поста: ръководителя на Пловдивския окръжен съд Сотир Цацаров, заместник-главния прокурор Галина Тонева и шефа на апелативната спецпрокуратура Борислав Сарафов. Фаворити са Цацаров и Тонева, но е малко вероятно някой от тях да събере необходимите 17 гласа и да бъде избран. При това положение ще има втора процедура и точно заради това Бойко Найденов е смятан за скрития фаворит за главен прокурор.

В понеделник той не остави съмнение, че сам се смята за такъв. Найденов остро разкритикува състоянието на прокуратурата, говори за липсата на резултати в борбата с корупцията, защитата на човешки права и борбата с кражбите.

Временният главен прокурор, който едновременно заема позицията и на шеф на следствието, започна с обзор на работата срещу битовата престъпност.

"Тези дни направих проверка на делата в кабинета на главния прокурор и видях, че липсват някои дела. Не дела, които са изчезнали, а такива, които изобщо не са били образувани. Липсват разследвания за корупция. Видях, че има спрени 400 000 производства за извършени кражби. Останах потресен. Не искам тази тема да бъде забравена, защото тази престъпност засяга нашите родители и деца", заяви Найденов.

Той обясни, че вече е говорил с шефовете на прокуратури в страната за предприемането на мерки за издирването на извършителите на кражби. Найденов допълни, че за последните 20 години битовата престъпност постоянно е била "приоритет в кавички" пред властта, но никой не е правил необходимото по въпроса.

И аз съм жертва като вас

"Тези спрени дела са сигурно половината от всички извършени престъпления, защото хората дори не се оплакват в полицията, тъй като не вярват, че извършителите ще бъдат открит. Знам го по себе си. Откраднаха ми GPS-а от колата, но не подадох жалба, защото знам, че е безсмислено", обясни човекът, който заема най-висок пост в българската правоохранителна система.

Бойко Найденов разкритикува прокуратурата за слабата ѝ активност по делата за високата корупция. Той цитира статистика, според която има 9 дела за престъпления от високопоставени служители в изпълнителната власт, две дела срещу митничари, две дела срещу данъчни и само едно дело срещу медицинско лице.

Временният главен прокурор разказа тези данни със същия подход, както го направи за кражбите – като жертва.

"Никой не може да ме убеди, че в митниците е извършено само едно корупционно престъпление, след като всеки ден шофьорите на камиони дават пари. Същото е в здравеопазването. На всеки, който е отишъл в болница, са му искали по някой лев. Мои близки хора починаха, защото не си платиха", каза Найденов.

В същото време той призна, че прокуратурата е постигнала известни успехи в борбата срещу организираната престъпност. С това Найденов повтори тезите на бившия главен прокурор Борис Велчев, който също признаваше, че държавното обвинение успява срещу организираната престъпност, но се дъни в противодействието на корупцията.

Прокурорите не искат да работят големи дела

Малко колеги искат да работят големите дела, констатира със съжаление и.ф. главният прокурор в отговор на въпрос за делото "Марковска". Найденов заяви, че не знае защо Софийската градска прокуратура е работила бавно по разследването на бившата високопоставена съдийка, която бе избрана за конституционен съдия. Той декларира, че от няколко седмици разследването е ускорено. Това дело бе извадено точно преди Марковска да положи клетва като конституционен съдия и даде повод на президента Росен Плевнелиев да ѝ попречи да встъпи в длъжност.

Разследването е от 2010 година, когато ГДБОП подава сигнал до прокуратурата за подозрително съвпадение между дарения, които получава приятеля на Марковска Георги Георгиев и решения на съдийката. "Ако изкараш едно такова (голямо) дело, доказваш себе си, но все по-малко колеги искат да работят по такива дела. Това е трагично", констатира със съжаление Найденов по повод бавната работа по Марковска.

Той разкри, че много често прокурорите не казват във върховната прокуратура, че са образували големи, сложни и важни дела, за да не бъдат взети на отчет. "Хората не са идиоти. Не ги обявяват, за да не бъдат взети на отчет и да се наложи да работят по тях", разказа Найденов за практиките в прокуратурата.

Споделяне

Още по темата

Още от България