Бойко Найденов: Политически мотивиран избор на главен прокурор ще надмине скандала "Марковска"

Отричайки възможността да се кандидатира за поста, временният обвинител №1 нахвърли идеи за промяна

Бойко Найденов

Политически обоснован избор на главен прокурор би надминал скандала с избраната за конституционен съдия Венета Марковска, заяви директорът на Националната следствена служба Бойко Найденов, който в момента изпълнява и функциите на главен прокурор, но засега отрича възможността да се кандидатура за титулярния. Промените в процедурата за избор на шеф на държавното обвинение, които бяха направени в последния момент, могат да поставят сянка върху неговата устойчивост и прозрачност, коментира Найденов в неделя пред бТВ.

Към момента единствената официално внесена кандидатура за главен прокурор е на председателя на Пловдивския окръжен съд Сотир Цацаров, считан за фаворит на вътрешния министър Цветан Цветанов. Той бе номиниран за поста от 7 членове на Висшия съдебен съвет (ВСС) буквално минути след като съветът прие нов регламент за избора, съобразен изцяло с кандидатурата на Цацаров. По-късно министър Цветанов коментира, че Цацаров е стабилен съдия и се ползва с безупречна репутация.

Очакванията бяха за поста да се кандидатура и зам.-главният прокурор Галина Тонева, но засега тя явно не може да събере поддръжници във ВСС, доминиран от лобито на ГЕРБ.

Европейската комисия, чиито реакции имаха решаваща роля за проваленото назначение на Венета Марковска в Конституционния съд (КС), заяви в петък, че ще продължава да следи внимателно предстоящите назначения по върховете на съдебната власт, включително на главен прокурор. "ЕК отново подчертава важността, която отдава на общия принцип за прозрачност и на това на високи длъжности да бъдат избирани личности, които изпълняват всички критерии за необходимите качества и за почтеност", каза Марк Грей пред БНР с уточнението, че това вече многократно бе напомняно на България.

Срещу политическата обвързаност и за промени в прокуратурата

Бойко Найденов, който наскоро бе преизбран за шеф на Националното следствие, определи като несериозна възможността да бъде номиниран за главен прокурор, но в същото време нахвърли някои програмни възгледи за реформиране на прокуратурата и отрече слуховете, че назначението му за и.д. главен прокурор е политически обвързано.

"Може би това е една от бедите на прокуратурата - изборът на главен прокурор се политизира и драматизира прекалено”, заяви Найденов.

Погледът назад в новата историята показва, че политиката винаги е била фактор в избора на главен обвинител и управляващите партии в различни периоди са опитвали да поставят на мястото близки до себе си хора, отбеляза той.

По думите му мандатът на главния прокурор е твърде дълъг и не може седем години цялото общество да бъде заложник на моментното състояние на един човек.

Макар че отхвърли варианта той да се бори за поста, Найденов заяви, че ако има възможност, би съкратил драстично състава на прокуратурата, тъй като в момента се получавала една неравномерна натовареност.

Найденов коментира, че само за десетина дни като главен прокурор е видял неща във Върховна касационна прокуратура (ВКП), които би променил. "Три пъти повече хора има. Не знам защо и нямам обяснения. Във ВКП са около 100 човека, които нямат много работа. В прокуратурата има настанени 50 прокурорски помощници плюс консултативен съвет от 30 души, които консултират тези прокурори при положение, че самите обвинители нямат много работа“, заяви Найденов.

Той добави, че у нас има над 1700 прокурори – 3 пъти повече, отколкото в Италия, която пък е 3 пъти по-голяма от България по територия и с 8 пъти по-голямо население. Според Найденов на едно място някои прокурори остават ненатоварени, а липсата на работа води до пороци. На друго място пък обвинители били претоварени. "Този проблем трябва да се реши“, заяви той.

Резултат по разследването за Марковска можело да има до месец

Като и.д. шеф на прокуратурата Найденов изигра специфична роля за възпрепятстването на Венета Марковска да встъпи в длъжност като член на Конституционния съд (КС). Президентът Росен Плевнелиев напусна демонстративно церемонията по полагане на клетва на новите конституционни съдии и не допусна Марковска да се закълне, като се мотивира с публичните съмнения за нейните морални и нравствени качества, допълнително подсилени от писмо, получено от прокуратурата.

Както се разбра по-късно, Бойко Найденов е изпратил писмо до президента, с което го информира за образувано преди две досъдебно производство за подкупи и търговия с влияние, свързано с Марковска и близкия ѝ приятел Георги Георгиев.

Последваха спекулации защо държавното обвинение е премълчавало за разследването и щеше ли то да бъде оповестено, ако зам.-шефката на Върховния административен съд не беше избрана за конституционен съдия, ако не бяха усилията на шепа медии, атакувани от вътрешния министър, да търсят истината по случая и ако я нямаше решаващата намеса на Брюксел.

"Недейте на надценявате ролята на едно писмо, което ни вкара в една абсолютно ненужна спирала. То беше предоставено още при номинациите в парламента. Прокуратурата е работила по този сигнал, който е публикуван като разследване от ваши колеги и няма как да бъде анонимен. Друга тема е защо не е завършено две години. Колегите са прилагали средства и са водили разпити, които изискват повече време. До средата на декември ми се иска да направим сериозна проверка на изнесената информация“, заяви Бойко Найденов в интервюто си по бТВ в неделя.

Съдийката да си вземе по-дълъг отпуск

Той даде и личен съвет към Марковска – да си вземе отпуск. "Чисто човешки и морално може би е добре Венета Марковска да вземе по-дълъг отпуск, докато нещата се изяснят", коментира Бойко Найденов.

Сигналът, по който е образувано делото през 2011 г. и анонимният сигнал, подписан от неизвестния Георги Тонев Колев, внесен в Народното събрание при номинирането на Марковска, се базират на журналистическо разследване от 2010 година.

Твърденията на Бойко Найденов, че прокуратурата е информирала парламента за разследването още преди изслушването на Марковска, поставя още по-сериозно въпроса защо правната комисия начело с Искра Фидосова игнорира сигнала на Георги Тонев Колев като "анонимен донос" и отказа да го обсъжда.

Има и известно разминаване на думите на и.д. главния прокурор за това кога парламентът е бил уведомен за досъдебното производство. На пресконференцията на говорителя на държавното обвинение Стелияна Кожухарова, дадена на 15 ноември, часове след бламираното заклеване на Марковска, бе казано, че писмото е изпратено същия ден до президента и председателя на парламента. Бе посочено също, че писмото е по повод молба на Венета Марковска до прокуратурата да провери информацията, съдържаща се в сигнала на Георги Тонев Колев и да издири автора на сигнала. За тази си молба до държавното обвинение Марковска съобщи на 8 ноември т.г., осем дни след като бе избрана за член на КС.

За разлика от вътрешния министър Цветанов, който нареди полицията да издирва автора на сигнала, без да има законово основание за това, Бойко Найденов заяви, че прокуратурата няма да се занимава с това.

Споделяне

Още по темата

Още от България