Бойко Ноев: България трябва да повдигне пред Медведев въпроса с отравянето на Гебрев

Бойко Ноев: България трябва да повдигне пред Медведев въпроса с отравянето на Гебрев

"Президентът сам си навлича бели с някои свои неудачни публични изказвания и поведение. Отдавам го на липсата на държавнически опит – не може той да отива на среща на държавни глави и да казва, че е отишъл да предотврати някакъв текст в някаква декларация", коментира бившият министър на отбраната Бойко Ноев в петък пред бТВ по повод изказването на Румен Радев преди срещата на държавните глави от групата Б9 в Кошице, Полша.

Държавният глава заяви, че форматът с участието на източноевропейски членки на НАТО вече създава рискове за отделните държави, а в това число – и за българските енергийни проекти. Президентът посочи, че е направил необходимото, проблемните текстове да бъдат извадени от декларацията от срещата.

"Няма такова нещо, тези декларации се подготвят месеци наред, има щабове, текстовете се съгласуват по дипломатически път, няма такова нещо да се събират президенти и всеки да започва да редактира", коментира още Бойко Ноев.

По думите му президентът е добре да започне да се държи още по-държавнически и отношенията с Русия да се представят по начин, по който не му навличат образа на проруски политик.

За посещението на на руския премиер Дмитрий Медведев в България на 4 март Бойко Ноев отбеляза, че това е деградация в двустранните отношения:"Обикновено Путин представлява Русия, не си спомням Медведев да е ходил някъде на важно посещение. Постът на премиера в Русия далеч не е толкова важен, колкото на президента и Русия изпраща послание – ето това сте вие за нас, това ниво заслужавате, вие не заслужавате нивото на нашия президент"

"Медведев ще носи важни послания – за "Турски поток", решението е, че ще има тръба през България, защото това е интересът на Русия. Има и още нещо важно за посещението на Медведев – повече от месец стои един много важен въпрос в двустранните отношения. Това е отравянето на български граждани с химическа отрова", посочи още бившият министър на отбраната, визирайки посегателството срещу живота на бизнесмена Емилиян Гебрев.

Според него България не трябва да оставя този въпрос да виси, и да петни българо -руските отношения: "Това не е изгодно нито за нас, нито за руското ръководство. Аз призовавам премиера и президента да поставят въпроса на Медведев, да поискаме съдействие  от руските власти, да поискаме официално проблемът да се изясни, за да не позволяваме и на други хора да влошават нашите двустранни отношения".

Русия вече заяви, че не знае нищо за отравянето на българския оръжеен бизнесмен Емилиян Гебрев през 2015 г. с вещество, сходно на нервнопараличния агент "Новичок", използван в покушението срещу бившия шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му през 2018 г. във Великобритания. По данни на разследващия сайт "Белингкат" отравянето на Гебрев, сина му и директор от фирма на бизнесмена съвпада с посещението в София на агент на руското военно разузнаване под името "Сергей Федотов". Същият е бил във Великобритания и по време на отравянето на Скрипал. По този повод говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че не знае доколко това отговаря на истината.

Соченият за агент на ГРУ "Федотов" (истинското му име е Денис Сергеев) е бил в България два пъти през 2015 г., разкри "Белингкат". Първото му посещение е през февруари. Смята се, че това пътуване е било подготовка за бъдеща операция. Мъжът пристига за втори път през април и си тръгва на 28 април. Същата вечер Гебрев колабира. Сергеев не е използвал предварително купения си билет от Бургас за Москва, а се е прибирал през Истанбул.

Българската прокуратура потвърди присъствието на Сергеев/Федотов в България в периода, когато е отровен Гебрев, но засега няма отговор има ли връзка между двата случая. Освен това България чака Лондон да каже с "Новичок" ли е отровен Гебрев. Наскоро у нас пристигнаха екип на британските служби да помага в разследването.

Споделяне

Още по темата

Още от България