Бойко Ноев: Крайно време е да се спре проникването на чужди интереси в икономиката

Президентът Радев "има тежък морален проблем с безобразното прахосване на средства от НСО"

Бойко Ноев

Специализиран орган с участието на службите трябва да следи за проникването на чужди държавни и частни интереси в българската икономика, смята бившият военен министър и посланик на България в НАТО Бойко Ноев.

"Досега малко е направено за защитата на икономическите елементи на националната сигурност. Това се наблюдава при придобиването на структуроопределящи и стратегически активи на нашата икономика, чрез които потенциално може да се влияе, а бих казал, че вече се влияе, върху политическите процеси в България", коментира Ноев в интервю за агенция "Фокус".

По думите му трудно"може да се оправят вече свършените бели, но спешно е необходимо да се спре вредното проникване".

"Разграбването на КТБ тепърва ще стои на дневен ред, то няма да има давност и надявам се публикуването на пословичната стенограма да стане едно добро начало. Но вижте какво още излиза на дневен ред: концесията на летище София, изкупуването на частни болници, предстоящата препродажба на БТК, която едни и същи хора вече трети път превъртат през джобовете си без мисъл за сигурността на държавата; предстоящата препродажба на активите на ЧЕЗ у нас; случващото се на пазара със земя в т.ч. навлизането на големи чужди играчи на пазара на недвижимостите в София...", изброява Бойко Ноев.

"Ние спорим каква армия да имаме и от кого да се пазим, а сме отворили широко задната врата към спалнята", добавя той.

По думите му в много държави има специализирани органи, които дават крайното одобрение за продажби и инвестиции в стратегически и важни за техните страни области.

"В САЩ, например, страната с най-либерализирания пазар в света, има т.нар. Комитет за чуждестранните инвестиции, който е последна инстанция за разрешаването или не на съответна инвестиция или придобиване на американски активи. Убеден съм, че подобен орган трябва да бъде създаден спешно и у нас, докато не е станало съвсем късно", посочва Ноев.

Според него това може да бъде Междуведомствен съвет за сигурност на инвестициите по модела на съществуващия към МС Междуведомствен съвет по отбранителната индустрия и сигурност на доставките.

"В един такъв орган биха били представени по аналогичен начин всички ведомства и служби на държавата, имащи отношение към националната сигурност. Той ще бъде сигурен гарант срещу потенциални вреди върху националната сигурност чрез икономически средства", обясни Ноев.

Реформа: НСО да стане антитерористична служба

Преди предстоящия Консултативен съвет по национална сигурност, който ще е първият свикан от президента Румен Радев, Бойко Ноев отново призова за реформа на Националната служба по охрана (НСО), която да бъде превърната Национална служба за борба с тероризма в интерес на всички граждани и под ясен парламентарен контрол

"Ако говорим за отговорности, и предишният, и сегашният президент носят цялата отговорност за състоянието на НСО, включително за оперативната му работа. Така са поставени по закон. Засега няма отговор на въпроса кой търси отговорност на държавния глава и за другите нередности, за които се твърди, че стават с негово знание и под неговата закрила. Докато НСО на се превърне в Национална служба за борба с тероризма в интерес на всички граждани и под ясен парламентарен контрол, като всички останали служби, тя ще продължи да бъде най-малкото тежък морален проблем за върховния главнокомандващ", казва Ноев.

НСО е единствената служба, която остана под прякото ръководство на президента, след като цивилното разузнаване премина към изпълнителната власт. Президентът Румен Радев все още не е представил публично визията си за развитието на службата, той не е коментирал и призивите на БСП за проверка в НСО.

"За президента Радев моралната страна в случая просто изпъква. Довчера той си подаваше оставката като командир на истинската армия заради това, че поради липса на средства животът на неговите бойци, които защитават целия народ, е изложен на риск. Това му донесе обществени симпатии и подкрепа. Днес той е командир на една друга многобройна армия, на военизираното НСО. Командир е на една привилигирована и изключително добре заплатена армия, с огромен бюджет, която вместо за пази гражданите обслужва и обгрижва само политическия елит", посочва Ноев.

Той е убеден, че докато това противоречие не бъде решено, "образът на президента сериозно ще страда, а думите му на загриженост за въоръжените сили ще висят във въздуха".

Приоритетите в модернизацията на армията

Според Ноев КСНС трябва да разгледа и как по най-ефективен начин да бъдат оползотворени ресурсите за отбрана, така че армията да се стабилизира и да започне да се възстановява от тоталния колапс, в който е изпаднала.

"За мен е необяснимо как бивши и днешни висши военни командири могат да свеждат българската армия само до три бойни платформи- нов самолет, нов кораб и нова машина на пехотата. Ами най-важният фактор, хората? Ами тяхното лично оборудване за изпълнение на задачите, ами системите за управление на войските, ами ПВО, ами боеприпасите, поддръжката на бойните машини и средства.... Тези и почти всички останали материални активи, които са в окаяно състояние и без които армия на практика нямаме, са не по-малко важни. А бих казал, че днес те са и по-важни", казва Ноев.

В момента продължават да се подготвят три проекта – за нов тип боен изтребител, патрулни кораби и бронирани машини. Общата им стойност е над 3 млрд. лева, които са истинско изпитание за бюджета на страната. За първите два проекта е предвидено финансиране в средносрочната бюджетна рамка и те вече са на финалната права. Назначеното от президента служебно правителство на Огнян Герджиков дори класира на първо място офертата на шведската компания "Грипен" за новите изтребители и остави на кабинета "Борисов 3" да води преговорите. Миналата седмица премиерът Бойко Борисов обаче заяви, че приоритетите ще бъдат обсъдени на ново и купуването на нов изтребител вече не е приоритет.

Според него е мит, че политици налагат на военното ръководство как да се управлява войската и как да е въоръжена.

"Никой политик не може да купи на генерала пушка, или самолет без неговото изрично искане. Няма проект за придобиване на бойни способности и средства без изричния подпис на военните командири. Затова тези военни командири носят напълно и споделено отговорността за прахосването на стотици милиони през изминалите години и то главно за ВВС, но не само. Грешките от недалечното минало лежат като тежко морално бреме над онези, които са ги позволявали, и не трябва да бъдат допускани отново", коментира Бойко Ноев.

Споделяне

Още от България