Бойко Ноев: Президентът да каже защо НСО продължава да пази Пеевски

Бойко Ноев
Президентът да каже защо Националната служба "Охрана" (НСО) продължава да пази Делян Пеевски, призова бившият министър на отбраната Бойко Ноев. 
 
По думите му в архивите на службата има данни кой е поискал охраната на Пеевски.
 
Бойко Ноев коментира още пред Нова телевизия, че при недостига на средства за гарантиране на сигурността на страната трябва да се знае къде отиват 40-те милиона лева бюджет на НСО. 
 
През февруари миналата година тогавашният главен секретар на МВР Георги Костов съобщи, че депутатът и бизнесмен Делян Пеевски се охранява от НСО заради показания от "достоверен източник", който е разкрил информация за подготвян опит за убийството му.
 
НСО обаче разполага с широки законови правомощия, които ѝ дават възможност да не дава публични обяснения кого, как и с какви мотиви охранява.
 
Бойко Ноев припомни, че решение за това кои лица да се пазят от НСО се взима от тричленка, в която влизат шефът на службата за охрана, на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) и главният секретар на МВР, но "не знаем тези решения добри ли са или не и от какво са продиткувани".
 
Решенията на комисията представляват класифицирана информация и НСО периодично отказва с този мотив да отговаря на журналистически въпроси.
 
Бойко Ноев припомни, че НСО е на подчинение на президента, който трябва да провери работата ѝ, след което да обяви дали тя работи добре. 
 
БСП също призова държавния глава Румен Радев да направи ревизия на службата, но засега няма информация дали той се е вслушал в съвета.
 
Според Бойко Ноев както по социалистическо време, политическият елит продължава да си гласува специални привилегии и удобства.
 
Същевременно пред Нова тв той призова за цялостен преглед на системата за национална сигурност, като се въведе нов вид взаимодействие между армията и полицията и се направи преструктуриране на службите за сигурност. Бойко Ноев коментира още, че Радев трябва да каже и какво мисли за отбраната. 
 
Според него признанието, че армията вече не може да гарантира конституционните си задължения, на практика означава капитулация.
Споделяне

Още по темата

Още от България