Бойко Ноев: В България Борисов казва кой е шпионин

Бойко Ноев: В България Борисов казва кой е шпионин

България се е "свила" ио не полага усилия, за да разследва откритите подривни действия на руските специални служби на своя територия, коментира бившият военен министър Бойко Ноев пред бТВ. По думите му в България еднолична власт и това се знае от всички: "премиерът, а не органите на властта и разследването, казва кой е шпионин и кой – не". Той дава пример с действията на властите около шпионския скандал с Николай Малинов от движение "Русофили".

"Юмрукът на властта излиза и казва: Ние заловихме руски шпионин в България. Премиерът казва: такова нещо няма, аз разбрах от медии. Това прави впечатление не само у нас, но и навън", казва Ноев и допълва, че това поведение е необяснимо.

Бившият военен министър посочва и факта, че Путин награди Малинов и дори размаха пръст и каза на България "внимавайте, като го разследвате, защото може да има сериозни последствия".

"И България притихна - нито премиер, нито президент не каза нищо срещу думите на Путин", каза военният експерт.

"Ние сме назначили премиера да ни пази от тези зловредни влияния, не американците. А какво виждаме? Фрапантни случаи на руско въздействие върху българската отбранителна индустрия", посочи Ноев, припомняйки случая с отравянето на Емилиян Гебрев.

Бившият министър коментира, че покушение срещу Гебрев не се разследва в България заради страха, че Русия може да ни накаже и че следите водят високо в Кремъл и в София.

Ноев каза, че международните разследващи екипи вече са установили оръдието на престъплението – отровата. През това време българските власти от една година не желаят да приемат техническото съдействие на Организацията за забрана на химическите оръжия.

Според Ноев осемте извършители на покушението срещу Гебрев вече са потвърдено и от наша страна. Той обаче смята, че българската прокуратура не пита Русия какви са тези осем души, които са били в България малко преди покушенето срещу Гебрев. именно защото я е страх.

"Преди две седмици в съвместно международно медийно разследване стана ясно, че това са осем офицери от ГРУ. Цяла Европа ги знае, нас ни е страх да попитаме", коментира Ноев. Той допълва, че българската прокуратура дори има подписано споразумение с руската в борбата срещу тероризма.

Според него обяснението е, че българските власти прикриват някого в Москва или в България.

Бойко Ноев казва, че по случая с покушението срещу Гебрев трябва да се направи парламентарна комисия. Той допълва, че това разследва ще е тест за новия главен прокурор Иван Гешев.

"Нека покаже, че ще изпълни това, което обещава", призова Ноев. Преди ден Емилиян Гебрев съобщи, че прокуратурата отказва да му съобщи докъде и стигнало разследването на опита за отравянето му.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?