Бойко Ноев: В Европа няма НСО

Службата, която пази шепа политици, се превръща в "чудовищна организация"

В края на м.г. Националната служба за охрана (НСО) показа един от новите седем представителни автомобили за нуждите на службата, обслужваща властта. Автомобилите висок клас – Ауди А8 L, са предназначени за министри, чуждестранни делегации и гости. За тяхното закупуване бе обявена обществена поръчка през юли 2014 г., която предизвика редица коментари и полемики.

В ред европейски страни няма аналог на българската Национална служба за охрана (НСО), като за сигурността на държавниците се грижат специални звена към полицията. Това каза бившият министър на отбраната Бойко Ноев в сряда пред бТВ.

Той определи НСО като военизирана специална служба, която съществува в правен вакуум и въпреки опитите за промени през годините, към момента има 1200 служители и 40 млн. лева бюджет, за да охранява "една шепа държавници”.

По думите му, единият проблем е, че комисия с участието на главния секретар на МВР и шефовете на НСО и ДАНС решава кой ще бъде пазен и кой – не. Другият въпрос е защо се правят толкова големи разходи в момент, в който тероризмът е враг №1 на Европа и на континента се реорганизират специалните служби.

Ноев посочи, че реално политиците и гражданите се охраняват от едно и също нещо – тероризма, но ако за едните има НСО с голям личен състав и бюджет, за другите има Специализиран отряд за борба с тероризма с около 100 души и една десета от парите на службата.

По думите му през годините УБО (Управление за безопасност и охрана към бившата Държавна сигурност, чийто правоприемник е НСО -бел.ред.) бе променена и изведнъж тя възкръсна като птицата феникс – охранява омбусдмана, депутати, политици, съдилища. Ноев напомни, че до момента тази служба функционира без закон, а такъв бе изготвен и внесен заедно с останалите закони за специалните служби, които ще се приемат сега. Той смята, че проектозаконът за НСО не бива да се "промушва" в пакт с останалите три закона.

Ако отидете в Холандия, ще видите техният премиер да пазарува в някой обикновен супермаркет. Нашите управници се возят в бронирани автомобили. Може да звучи популистки, но е така, каза още Ноев. Служителите на НСО трябва да пазят цялото общество, а не само няколко политици. Когато има заплаха за някой партиен лидер, има партийни субсидии. Да си направят партийна охрана, а не да ползват държавните пари и ресурси, смята бившият военен министър.

Онзи ден шефът на НСО си показваше новите бронирани коли. НСО започва да се превръща в една чудовищна организация, отбеляза Бойко Ноев.

Според него с едно решение на Министерски съвет служителите на НСО може да минат в СОБТ. Ресурсът, който в момента охранява шепа хора, трябва да се насочи към други по-полезни неща - да се предотвратят случаи като във Велико Търново, ежедневните нападения срещу пенсионери по селата, грабежите.

Ноев разкритикува и мерките, които се вземат по заповед на службата при всяко посещение на високопоставен чуждестранен гост в България. По думите му даже по времето на Тодор Живков и Леонид Брежнев не се е стигало до такива крайности, които правят България да изглежда като страна от Третия свят.

"Видяхме какво стана, когато дойде Столтенберг (шефът на НАТО -бел.ред.). Центърът на София беше блокиран. Той живее в Брюксел. Там да сте чули и видели да се блокира центъра, защото Столтенебрг отива на работа? И това се случва при всяко едно по-височайшо посещение, а хората гледат", коментира Бойко Ноев.

Той предупреди, че ако се приеме Закон за НСО, той ще превърне службата в "чудовище” и "има много права на гражданите, които биха били засегнати”. Ноев напомни, че задължение на службата е да събира информация в интерес на опазваните лица, като това може да е правено и по време на протестите срещу кабинета "Орешарски”, но няма начин да знаем.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?