Бойко Ноев заподозря руски интереси към "Дунарит"

Министърът на икономиката Емил Караниколов говори неистини относно собствеността на завода, каза бившият военен министър

Бойко Ноев заподозря руски интереси към "Дунарит"

Възмжно е зад офшорката "Виафот", която иска да придобие военния завод "Дунарит" и се свръзва с депутата от ДПС Делян Пеевски,   да стоят руски интереси. Тази теза разви бившият министър на отбраната Бойко Ноев пред бТВ. Преди това Пеевски отрече да има интереси във военната индустрия.

"Не знаем кой стои зад офшорката "Виафот". Бъгарските съдилища отхвърлят всички искания на "Виафот". И когато "Виафот" очевидно губи битката, идва държавата", коментира Ноев.

Той припомни, че икономическият министър Емил Караниколов, предложен от "Атака", "която открито защитава интересите на Русия", е пратил полиция, която е намерила "някакви измислени нарушения" във фабриката на "Емко", която също иска да придобие "Дунарит".

"Съществуват всички признаци, че министърът на икономиката участва или съдейства на организирана престъпна група за пране на пари. Това, което наблюдаваме - прехвърляне на собствеността, преминала през ред цесии в рамките на един ден, е класическа схема на пране на пари", заяви Ноев.

Според него в случая "Дунарит" се наблюдава ярко беззаконие.

"Министър Караниколов заяви, че собствеността е неясна. Професори по търговско право ми казаха  - или говори неистини, или е некомпетентен. Не смятам, че е некомпетентен. За доказване на собствеността на едно АД не е необходимо това да се впише в Търговския регистър, а в книгата на акционерите. Въпросът е защо Караниколов говори неистини", заяви Ноев. 

Собственикът на "Емко“ и притежаващ акции в "Дунарит" бизнесмен Емилян Гебрев обяви и показа документите, че той е собственик на оръжейния завод в Русе и не е необходимо държавата да го спасява.

На следващия ден обаче икономическият министър Емил Караниколов разви тезата, тъй като вписването на собствеността, за което има съдебно решение, не е направено от Агенцията по вписванията, то "Дунарит" все още е собственост на "Кемира", дружество зад което стои фалиралия банкер Цветан Василев.

"Емко" е бяла българска фирма, една от най-големите", каза Бойко Ноев и допълни, че срещу нея в спора за "Дунарит" е "една офшорка", наречена "Виафот".

Според Ноев "Виафот" е придобила дълга на "Дунарит" по неизвестен начин, като е възможно да става дума за пресъпление. Ноев изтъкна, че ДАНС би трябвало да разследва "Виафот".

Ноев призна, че като министър на отбраната в правителството на Иван Костов е отнел лиценза на "Емко". Това станало след запитване от страна на САЩ, тъй като по това време България имала лоша слава на страна, която нарушава международни забрани за търговия на оръжие. Впоследствие обаче службите разследвали "Емко" и се оказало, че всичко във фирмата е изрядно. Ноев призна, че отнемането на лиценза е било грешка и административен произвол.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес