Бойко открадна шоуто на Слави. Предлага мажоритарни избори и Даниел Митов за премиер (обновена)

ГЕРБ отново номинират Цвета Караянчева за председател на НС

Даниел Митов бе външен министър в кабинета "Борисов 2". Сн. БГНЕС

Бойко Борисов нареди на ГЕРБ още в първия ден на новия парламент да внесат проект за нов Изборен кодекс за мажоритарната избирателна система. Той не остави съмнение, че това е пряко предизвикателство към партията на Слави Трифонов "Има такъв народ", която по никакъв начин не желае да се обвързва с ГЕРБ, но пък чийто приоритет от 2016 г. насам са мажоритарните избори.

Освен това стана известно, че Даниел Митов ще е първият в историята на ГЕРБ, различен от Бойко Борисов, когото партията издига за премиер.

Борисов лансира новините в сряда, ден преди новоизбраният парламент да се събере на първото си заседание.

"Още утре внесете нов Изборен закон по мажоритарната система. Мажоритарни избори. Да видим колко са честни. Ние с партията "Има такъв народ" може да ги приемем. Ако ще всеки ден да свалят прокурор и премиер. Това ще е гласът на народа. Гласът Божий", обяви Борисов. Той напомни, че ГЕРБ-СДС и "Има такъв народ" (ИТН) имат достатъчно гласове да приемат промените в закона. Те събират общо 126 народни представители, които са достатъчно и за правителство.

На изборите на 4 април Слави Трифонов от раз стана втора политическа сила, която държи ключа за бъдещото на страната, след като никой не иска да прави коалиция с победилата партия ГЕРБ.

Централен политически лозунг на ИТН е депутатите да се избират чрез мажоритарен вот в два тура. Това беше един от въпросите в референдума през 2016 г., иницииран от шоумена Слави Трифонов. Именно този референдум бе дебютът на Слави в българското политическо шоу, в което главев герой бе Бойко Борисов.

За ГЕРБ няма особен проблем да внесе законопроект за мажоритарни избори, защото вече има готов от 2017 г. Партията го внесе буквално в последните дни на 43-ото Народно събрание с идеята да се хареса на народа преди тогавашните избори, след като беше ясно, че няма нито време, нито подкрепа да бъдат приети такива промени.

Даниел Митов номиниран за премиер, Караянчева – за шеф на НС

Чрез живо включване във Фейсбук Борисов съобщи още, че ГЕРБ ще предложи Даниел Митов за премиер, а Цвета Караянчева за председател на парламента.

Той окачестви Митов като човек с евроатлантическа ориентация, който е преминал през "стъргата на незаслужените обвинения". Караянчева бе откроена като кандидат, който е бил "анти-ДПС" на парламентарните избори.

По-рано същия ден Борисов обясни пред репортери във Велико Търново, че избирателите на ГЕРБ го искат за премиер, а и нямало по-опитен от него, но той щял да предложи друг.

"Аз ще предложа друг министър-председател с много ясна европейска, натовска ориентация. Ще ви кажа, когато ни бъде даден мандат", заяви Борисов, който наруши традицията си от последните месеци и реши да говори пред репортери.

Даниел Митов е бивш външен министър в кабинета "Борисов 2" от Реформаторския блок. На последните избори стана депутат от ГЕРБ и член на партията. Ясната му европейска и натовска ориентация обаче едва ли ще промени оценката на опонентите на ГЕРБ.

Още преди изборите съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов прогнозира в интервю пред Mediapool: "Има вариант, в който ГЕРБ ще се опитат да изтикат напред някой с международно лустро или "демократична" легитимация - добре изглеждащ сламен човек. Да опитат да покажат една много по-приемлива фасада. И това нещо няма да подкрепим. Няма да подкрепим пощенска кутия в Министерския съвет, през която Бойко Борисов от Банкя да продължи да кара както си знае. Нека отсега да е ясно на хората, които си залагат лицата срещу надеждата за някакви кариерни бонуси или рестарт на своите CV-та: Ние няма да влезем в такъв сценарий."

По думите на Иванов, ГЕРБ без Борисов е като ДПС без Пеевски – мимикрия.

И вицепремиерът Томсилав Дончев, и Даниел Митов предупредиха в понеделник останалите партии да не игнорират ГЕРБ в сметките си за бъдещо управление, защото правителство без първия обикновено свършва зле.

Пак тогава Даниел Митов отново вкара в оборот мантрата "Бойко ни спасява от комунистите", като изтъкна, че лидерът на ЕНП Манфред Вебер е изразил пред ГЕРБ притеснение, че партии членки на ЕНП са "готови да вкарат комунистите във властта през задния вход, а не да разговарят със сестринската си партия ГЕРБ".

Митов освен това атакува и президента Румен Радев, който през ноември отказа да го изпрати за посланик в Румъния. Според него Радев разединява нацията "и това ще бъде наказано на следващите президентски избори".

"Очевидно е неговото желание да състави служебен кабинет, то просто извира от всяка пора на президентското тяло", каза Даниел Митов по адрес на президента.

На същата пресконференция той отхвърли предположения в медиите, че ще бъде номиниран за премиер в опит на ГЕРБ да придаде експертен и десен имидж на проекто-правителството си, като се има предвид, че Митов бе член на ДСБ, после отиде в ДБГ на Меглена Кунева и стана външен министър в кабинета "Борисов 2" от квотата на Реформаторския блок.

След края на кабинета "Борисов 2" Митов стана мишена на прокуратурата, която започна да повдига обвинения на бивши членове на кабинета от РБ. Той беше съден заради сключени договори за самолетни билети. В крайна сметка държавното обвинение не успя да докаже престъпление по служба и през април м.г. Даниел Митов беше оправдан.

"Трябваше да бия на избори, за да им завра чекмеджета, компромати в задния двор"

"Трябваше да се явя (на изборите – бел. ред) и да ги победя лидерите на другите партии, за да им завра чекмеджета, шкафове, лъжи, манипулации, компромати в задния двор или там, където им е мястото", каза още лидерът на ГЕРБ.

Той не за пръв път повтаря, че ГЕРБ е победила на изборите и че лично той е най- опитният и успешен политик, но вече явно се опитва да интерпретира изборния резултат като окончателно оневиняване за скандалите от миналата година – изтекли изобличаващи записи и снимки от спалнята на му с кюлчетата злато и пачки евро в нощното шкафче, които според самия него били внесени там от негова любовница - "Мата Хари".

Споделяне

Още по темата

Още от България