Бойко Рашков не е съгласен, че делото "Червей" е "балон"

Бойко Рашков. Снимка: БГНЕС

Делото "Червей" не е балон, коментира в четвъртък председателят на Националното бюро за контрол на СРС Бойко Рашков, който е сред ключовите свидетели в процеса. Именно ръководената от него институция обяви, че по този случай има незаконно разрешение от съда за проследяване на информационната система на МВР.

"Тези, които правят изказванията (за "балона"), вероятно не са юристи", допълни Рашков.

По делото подсъдими са бившият председател на Софийския градски съд Владимира Янева и бившият директор на "Вътрешна сигурност" в МВР Тодор Костадинов.

Преди ден показания пред съда дадоха бившият шеф на ДАНС Владимир Писанчев (завършил френска филология в СУ), бившият вътрешен министър Цветлин Йовчев (икономист) и бившият главен секретар на МВР Светлозар Лазаров ("Право", но в Югозападния университет).

Тезата за "балона" бе лансирана от Цветлин Йовчев, който каза, че "балонът" "Червей" е организиран в полза на "лични и групови интереси".

Бойко Рашков каза пред съда, че Бюрото за контрол на СРС е излязло с доклад по случая, в който са описани няколко допуснати нарушения. Едно от тях е прекомерният срок, за който са дадени разрешения да бъдат използвани СРС спрямо информационната система на МВР. Институцията е водила проверката по "Червей" близо два месеца.

Споделяне

Още от България